vestnik

Obeležitev združitve z matico letos v Črenšovcih

Jože Gabor, 7. 8. 2018
Jože Gabor
Dogajanje so predstavili Anton Törnar, Andreja Sever, Damijan Hozjan in Tibor Frančič.
Aktualno

Osrednja regijska prireditev, s katero bodo obeležili državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, bo na predvečer praznika, v četrtek, 16. avgusta, ob 20. uri v Parku spominov v Črenšovcih. 

Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, organizator dogodka pa bo Občina Črenšovci v sodelovanju s tamkajšnjim Kulturno-turističnim društvom in Prekmurskim društvom generala Maistra Črenšovci, je povedala predsednica KTD Črenšovci Andreja Sever: »Osrednjo regijsko prireditev smo poimenovali Spominčice, na njej pa bomo tudi odkrili kip Jožefa Godine, ki je bil Maistrov borec, duhovnik in urednik. V Črenšovcih pripravljamo v sklopu letošnjega praznovanja 99-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom še druge domoljubne aktivnosti in prireditve.«
Tako bo tudi letos akcija "Küpin in izobejsim slovensko zastavo", s katero spodbujajo občane, da bi na svojih domačijah ob praznikih izobesili slovensko zastavo. Organizirali bodo tudi kolesarjenje ob branikih slovenstva v občini, ki se bo začelo v nedeljo, 12. avgusta, ob 16.30. Predsednik republike bo tudi letos slovesno položil venec pred spomenik Jožefu Kleklu starejšemu. To bo pred osrednjo prireditvijo v četrtek, 16. avgusta, ob 19. uri. Ob tem bodo še podelili priznanja zlatim maturantom iz občine, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi predstavitev programa garde Slovenske vojske, ki bo v Parku spominov ob 19.40.


fc02d16149c6dddc3e928ac28f852f8e
Branko Žunec
Pred spomenik narodnega buditelja prekmurskih Slovencev Jožefa Klekla starejšega bo Pahor položil venec.


Ob slovesnosti bodo predstavili še zbornik o obeleževanju državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v občini, je dodal urednik zbornika Tibor Frančič, predstavili pa bodo tudi film, ki so ga naredili na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci o kolesarjenju ob branikih slovenstva v občini. Predstavitev bo v ponedeljek, 13. avgusta, ob 19.30 v sejni sobi občine Črenšovci. Župan občine Črenšovci Anton Törnar je poudaril, da državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom na občinski ravni obeležujejo že od leta 2007: »Zato smo nadvse počaščeni, da bomo del tega, kar je naš vsakoletni doprinos h krepitvi domoljubja med našimi občani, lahko predstavili na regijski prireditvi.«

c437f20c3d1a56164697369952296a11
Jože Gabor
Dogajanje so predstavili Anton Törnar, Andreja Sever, Damijan Hozjan in Tibor Frančič.

Tridnevna prireditev Jenamena fest, ki bo v Športnem parku Črenšovci, se bo začela v četrtek, 23. avgusta, ob 9. uri z jenamena počitnicami, za otroke pa bodo pripravili še plesne nastope, gledališko predstavo in animacijo. Organizirali bodo še rezbarsko in slikarsko kolonijo, gledališko predstavo, gibalni dan, razstavo malih živali, nogometni turnir, kolesarjenje s starodobnimi kolesi, jenamena olimpijado in drugo. Seveda bodo vse dni prireditve tudi letos obiskovalci lahko poskusili domače dobrote v "kulinaričnem kautu", organizirali pa bodo tudi "Jenamena senje inda in gnjes". V dveh glasbenih večerih bodo nastopili oktet Belmura in Moški vokalni kvintet Aeternum, na jenameni veselicah pa Dejan Vunjak in Brendijeve barabe, Poskočni muzikanti in ansambel Polanski zvoki.

združitev prekmurskih Slovencev občina črenšovci osrednja prireditev