vestnik

Obisk predstavnikov ukrajinskih oblasti v Prekmurju in na Madžarskem

Vestnik, 28. 11. 2018
Arhiv občine
Podpis pisma o nameri sodelovanja med občino Puconci in skupnostjo Polyana iz Ukrajine. Podpisnika sta Ludvik Novak, župan Puconec, ter župan skupnosti Polynana Ivan Ivanovič Drogobetsky.
Aktualno

Center za evropsko prihodnost (CEP)  je v sodelovanju z organizacijo U-LEAD with Europe v Sloveniji v preteklih dneh organiziral obisk 19 predstavnikov lokalne in regionalne samouprave iz Ukrajine.

Ukrajina trenutno izvaja reforme na področju lokalne in regionalnesamouprave. Njihovi predstavniki so obravnavali teme, kot so ohranjanje identitete manjšin,kulturna raznolikost, gospodarske dejavnosti manjšin in drugo. Namen študijskega obiska je bil izmenjatidobre prakse na področju socialnega in gospodarskega razvoja skupnosti z etnično raznolikimprebivalstvom, izboljšati znanje udeležencev o pripravi in izvajanju lokalnih in regionalnih razvojnihprojektov ter spodbuditi sodelovanje med slovenskimi in ukrajinskimi občinami.


3ce04d586b5e0a08a7d64a311c9924d2
Nataša Juhnov
Obiskali so tudi Center za ravnanje z odpadki Puconci.


Predstavniki so obiskali Zavod za turizem in razvoj občine Lendava, Mestno občino Murska Sobota in romskonaselje Pušča, kjer je podpredsednik svetovne romske organizacije Myroslav Horvat z DarkomRudašem podpisal pismo o nameri sodelovanja. Spoznali so se tudi s položajem slovenske manjšinena Madžarskem, obiskali Razvojno agencijo Slovenska krajina v Gornjem Seniku ter se seznanili zekonomskim razvojem manjšin in pomenom EU projektov za ta razvoj. Ob obisku občine Puconci so
ukrajinski udeleženci študijskega obiska dobili vpogled v dobro prakso ravnanja z odpadki na primeruCentra za ravnanje z odpadki Puconci, kasneje pa je sledil podpis namere o sodelovanjumed občino Puconci ter ukrajinskim vaškim svetom Polyana.


Udeleženci so obiskali tudi pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnost vLendavi, kjer so spoznali dejavnosti in razvoj madžarske manjšine na Slovenskem, obiskali občinoVelika Polana, kjer je župan občine Velika Polana Damijan Jaklin podpisal pismo o namerisodelovanja s predstavnico občine Biliaivka Nadiio Goncharenko ter obisk zaključili z ogledomeko-socialne kmetije Korenika v Šalovcih.

Nataša Juhnov
Udeleženci so obiskali Puconce. 
obisk predstavnikov ukrajinskih oblasti občina puconci