vestnik

Obiskal nas je prvi dobri mož. Poznate krščansko legendo o njem?

Vestnik.si, 6. 12. 2023
Ivan Valtl
Na predvečer 6. decembra otroke obiskuje Miklavž.
Aktualno

Danes je god Svetega Nikolaja ali Miklavža. Ta je nekoč obdaroval s suhim sadjem, medenjaki in pomarančami, dandanes pa so ti darovi postali nekoliko drugačni.

Na predvečer godu so bili znani Miklavževi obhodi. Kot so zapisali pri Pomurskem muzeju Murska Sobota, krščanska legenda pravi, da je sveti Nikolaj nekoč trem revnim dekletom, ki se niso mogla poročiti zaradi revščine, na predvečer na okensko polico položil tri zlate krogle, da so se lahko omožile. "Ta zgodba je prikazana na grbu Murske Sobote, katere zavetnik je sveti Nikolaj," so dodali. Tudi stolna cerkev v Murski Soboti nosi ime po njem in njegov kip je tudi postavljen v krožišču nedaleč od cerkve. 

kip, nikolaj, škofija
Škofija Murska Sobota
Kip Svetega Nikolaja v Murski Soboti.

Sicer pa so bili na podeželju včasih Miklavževi obhodi pomemben del adventnega časa. Tradicija se je vmes kje prekinila, danes pa ponekod spet zaživela. Znano je, da Miklavž pridnim prinese darilo, medtem ko porednim palico. Spremljajo ga tudi parklji, ki predvsem poredne strašijo z rožljanjem verig. Pred njimi je bilo pogosto tudi treba moliti. 

Z godom Svetega Nikolaja je povezan tudi eden pregovor, ki pravi, če na miklavževo sneži, bo obilo sadu

miklavž sveti-nikolaj