Na prireditvi ob obletnici gaberskega kulturnega društva je v vaškem domu obiskovalce nagovorila njegova predsednica Elvira Vaupotič Göncz, ki je strnila delovanje društva od ustanovitve do danes.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Podelili so priznanja tistim, ki so člani društva že od njegovega začetka. V Kulturnem programu so nastopile sekcije KD Zarja Gaberje: ljudski pevci in citrarji ter ljudski pevci in godci Gaberski mantraši. Kot gosta sta v kulturnem programu sodelovala folklorna skupina Društva Pedal iz Gomilice ter ljudske pevke iz Male Kaniže na Madžarskem.
Na tretjem Festivalu langaša so se pri vaškem domu ekipe pomerile v pripravi najboljšega tradicionalnega in sodobnega langaša. Organizator prireditve sta bila Turistično društvo Gaberje in Krajevna skupnost Gaberje, sodelovala pa so tudi druga društva iz vasi. Langaše so organizatorji ves čas prireditve pripravljali pred obiskovalci in so jih ti lahko tudi odnesli domov. V tekmovanju je sodelovalo sedem ekip, šest iz Prekmurja in ena iz Madžarske. Po mnenju ocenjevalne komisije je najboljše po tradicionalni recepturi pripravila tričlanska ekipa Turističnega društva Gornji Lakoš, drugo je bilo Turistično-kulturno društvo Močvirski tulipan Radmožanci, tretja pa ekipa iz pobratenega kraja Bejcgyertyanos iz Madžarske.
Najboljši inovativen je bil langaš Kulturnega društva Fran Saleški Finžgar Žižki. Najlepše urejeno stojnico in prostor, kjer so jed pripravljali, pa je imela ekipa Društva kmetic Turnišče. Ocenjevala jih je komisija, ki je izbirala najboljše langaše, pripravljene po tradicionalni recepturi, izbrali pa so tudi najboljšega med inovativnimi. Znano je, da gospodinje rade to jed pripravijo tudi nekoliko na svoj način, je povedala predsednica Krajevne skupnosti Gaberje Helena Antolin Tibaut. V ocenjevalni komisiji so bile upokojena učiteljica kuhanja v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Zdenka Tompa, poznavalka prekmurske kulinarike Magdalena Rudaš in članica Turističnega društva Gaberje Nina Biro.