vestnik

Obnavljajo predrt nasip Mure

Vestnik.si, STA, 24. 8. 2023
Jure Zauneker
Nasip pri Dolnji Bistrici, ki ga je Mura prebila v ujmi na začetku tega meseca, obnavljajo.
Aktualno

Nasip pri Dolnji Bistrici, ki ga je Mura prebila v ujmi na začetku tega meseca, obnavljajo. Kot je za STA povedala županja Črenšovcev, je izvajalec odstranil vse betonske klade, ki so jih za zaščito zmetali v prebit nasip. Ob tem je direkcija za vode začela tudi postopke za sanacijo 18 kilometrov nasipa v občinah Črenšovci, Beltinci in Lendava.

Takoj po prazniku Marijinega vnebovzetja je Direkcija RS za vode začela z obnovo v ujmi predrtega nasipa. Po odstranitvi omenjenih betonskih klad zdaj izvajalci vgrajujejo glineno jedro nasipa in ga v celoti obnavljajo.



Nižje od točke, kjer je Mura predrla nasip, vse od državne ceste Srednja Bistrica-Razkrižje proti Dolnji Bistrici, pa je izvajalec del, Vodno gospodarstvo Mura, začel pripravljati teren za temeljito in celovito sanacijo 40 kilometrov nasipov ob obeh bregovih reke.

Na območju občine Črenšovci, dodaja županja Vera Markoja, naj bi obnovili 13 kilometrov nasipov, tako da bo nasip občutno višji od obstoječega; v višino naj bi meril štiri metre, širok pa naj bi bil 20 metrov, saj bodo ob nasipih uredili tudi služnostne poti. To se je, dodaja Markoja, prav ob zadnjih dogodkih pokazalo kot nujno potrebno.

poplave-2023
Jure Zauneker
Na območju občine Črenšovci, dodaja županja Vera Markoja, naj bi obnovili 13 kilometrov nasipov, tako da bo nasip občutno višji od obstoječega.


Občina Črenšovci je z direkcijo za vode lani februarja podpisala sporazum, v skladu s katerim zdaj pripravljajo dokumentacijo za popolno obnovo 18 kilometrov nasipov - 13 kilometrov v omenjeni občini, ostalo pa v občini Lendava in Beltinci. "Dokumentacija je skoraj že v celoti pripravljena; trenutno zbiramo soglasja lastnikov zemljišč, da dovolijo gradnjo nasipov. Delajo pa se tudi cenitve zemljišč, saj bo zemljišče, kjer bo nasip, prešlo v last države," dodaja Markoja.

Tam, kjer je država že lastnica nasipov, pa že pripravljajo teren za nove, višje in širše nasipe ter sekajo drevje.

Sredstva za obnovo nasipov - gre za 50 milijonov evrov - so predvidena iz načrta za okrevanje in odpornost, dela pa naj bi končali do oktobra 2026. To ne velja zgolj za nasipe ne levem bregu reke, ampak tudi na desnem - v občinah Ljutomer, Razkrižje, Radenci in Tišina.

občina ujme poplave dolnja-bistrica