vestnik

Večmilijonska obnova čistilne naprave v Turnišču se podaljšuje

M. H., 23. 9. 2023
Občina Turnišče
Gradnja čistilne naprave v Turnišču se zamika do konca leta 2023 predvsem zaradi zamud pri dobavi opreme. Foto Občina Turnišča
Aktualno

Vrednost naložbe je 3,2 milijona evrov, od tega bo država prispevala 1,7 milijona evrov.

Gradnja čistilne naprave v Turnišču se podaljšuje do konca leta 2023 predvsem zaradi zamud pri dobavi opreme. Izvajalec del, družba Esotech, je opremo sicer naročil že v letu 2022, a ker ta ni prispela v predvidenih rokih zaradi različnih vzrokov, je to vplivalo na dokončanje posameznih faz gradnje, preskakovanje pa ni možno.

Trenutno čistilna naprava že deluje z uporabo nove tehnologije, preostale faze gradnje pa je treba še dokončati. Dodaten vzrok za zamik gradnje je sprememba trase dovodnega električnega kabla, ki je potreben za povečanje moči naprave. Do tega je prišlo zaradi nasprotovanja lastnika parcele, po kateri je bil obstoječi električni kabel že vgrajen. Pogodbena vrednost izvedbenih del za zdaj ostaja nespremenjena. Doslej je bil sklenjen en aneks k pogodbi za podaljšanje roka, zaradi istega razloga bo sklenjen predvidoma še drugi.

Pogodba o izvedbi del je bila podpisana maja 2022, dela so zagnali oktobra istega leta, preizkus za upravljanje pa so napovedovali za maj 2024. Vrednost naložbe je 3,2 milijona evrov, država bo zanjo prispevala 1,7 milijona evrov. Čistilna naprava, ki čisti odpadne vode iz naselij Turnišče, Renkovci, Gomilica in Nedelica, bo imela po obnovi 6000 populacijskih enot, prej 4950.

čistilna-naprava turnišče