vestnik

Obnova domov za starejše v Rakičanu in Lendavi podaljšana. Stanovalce bodo iz Hotela Diana selili šele pozno jeseni

Majda Horvat, 17. 6. 2023
Jure Kljajić
Trimesečno podaljšanje je bilo predvideno že na začetku.
Aktualno

Varovance so o podaljšanju obnovitvenih del že seznanili, svojce še bodo. Trimesečno podaljšanje je bilo predvideno že na začetku. Rakičanu za obnovo dodatnih 153 tisoč evrov.

Obsežna obnova objektov domov za starejše v Rakičanu in Lendavi, ki bi se morala končati junija letos, se podaljšuje za tri mesece. To omogočajo tako gradbeni pogodbi kot aneksi k pogodbam o sofinanciranju, so nam sporočili z ministrstva za solidarno prihodnost. Zapisali so še, da podaljšanje rokov z izvajalcem gradbenih del, podjetjem Pomgrad, urejata domova sama.
Podaljšanje veljavnosti pogodb pa pomeni tudi, da se podaljšuje čas bivanja stanovalcev na začasnih lokacijah, iz Rakičana v hotelu Diana v Murski Soboti in Lendave v hotelu Medico v Radencih.

Pogodbe še niso spremenjene

Podaljšanje veljavnosti gradbenih pogodb za pomurska domova ni izjema, saj se roki za izvedbo podaljšujejo v večini domov, ki izvajajo investicije v sklopu programa React-EU za spodbujanje odprave posledic krize zaradi pandemije covida-19. V ta namen je država konec leta 2021 zagotovila za obnovo in vzpostavitev višjega bivanjskega standarda stanovalcev 93 milijonov evrov kohezijskih sredstev in jih razdelila med 17 domov za starejše.

domrakican obnova23
Majda Horvat
Trimesečno podaljšanje je bilo predvideno že na začetku.

Možnost podaljšanja gradbenih del je bila predvidena že na začetku, poudarja tudi Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan. Pove še, da so o podaljšanju obnovitvenih del stanovalce seznanili na skupnem sestanku, svojcev pa še ne, saj so morali najprej izpeljati ustrezne postopke. »Pred kratkim smo sklenili s pristojnim ministrstvom aneks o podaljšanju, kar je bilo zajeto v novelaciji investicijskega programa (IP), tega pa je potrdil svet zavoda,« še pove Zoran Hoblaj. O podaljšanju najemne pogodbe z lastniki hotela Diana, ki kot najemodajalec niso izpolnili nekaterih obveznosti  –dodatnega dvigala kot tudi primernega ogrevanja –, ter o pogojih najema pa Hoblaj pravi, da ti ostajajo v času začasne nastanitve stanovalcev nespremenjeni. »Res pa je, da bi si tudi mi želeli dodatno dvigalo ter urejeno ogrevanje, ki ga zdaj zagotavljamo z najemanjem kotlovnice. Če pa bi želeli imeti tukaj stalno enoto doma, bo moral objekt izpolnjevati vse tehnične standarde. Odmiki od tega so namreč dovoljeni le za čas prenove, s čimer so se strinjali tudi na ministrstvu.«



Goran Kuzma, direktor Doma starejših Lendava, pa pove, da pogodbe z izvajalcem del še niso podaljšali, prav tako ne najemne pogodbe z Zdraviliščem Radenci. »Glede poteka del oziroma stanja prenove smo redno in sproti obveščali stanovalce, saj je prenova trenutno ne le osrednji fokus zaposlenih, ampak tudi stanovalcev, ki pričakujejo prenovljene prostore z razumevanjem,« je še dodal Kuzma.

dom-starejših-rakičan, dom-upokojencev-upokojence
Jure Kljajić
Podaljšanje veljavnosti gradbenih pogodb za pomurska domova ni izjema, saj se roki za izvedbo podaljšujejo v večini domov, ki izvajajo investicije v sklopu programa React-EU za spodbujanje odprave posledic krize zaradi pandemije covida-19.

Rakičanu dodaten denar

Pomgrad razlogov za podaljšanje izvajanja gradbenih del ne navaja, kakor tudi ne daje informacij glede plačila za že opravljena dela. »Naročnika sta edina pristojna za komunikacijo v zvezi s projektom,« so zapisali v odgovoru, kar je navedeno tudi v gradbeni pogodbi.



Za Dom starejših Rakičan je bila ta sklenjena 9. maja 2022 v višini 13.522.821 evrov (skupaj z davkom na dodano vrednost), dela pa bi morala biti s primopredajo vred končana 30. junija 2023. Pogodba že na začetku omenja možnost podaljšanja veljavnosti, in sicer na predlog izvajalca del. Kot upravičeni razlogi za to so okoliščine, ki jih izvajalec ni mogel preprečiti, odpraviti ali se jim izogniti, ukrepi upravnih organov ali dodatna naročila del, izvedena po sklenjeni pogodbi. Pogodba za Rakičan je dopolnjena s tremi aneksi, zadnji, ki je bil sklenjen maja letos, pa zvišuje pogodbeno vrednost za 153.271 evrov.
Gradbena pogodba za Dom starejših Lendava je bila sklenjena 22. junija 2022, dela bi morala biti prav tako končana 30. junija 2023. Pogodba ima samo en aneks, ki pa pogodbene vrednosti del ne zvišuje.

Plačila Pomgradu

Dom starejših Rakičan je v obdobju od sklenitve pogodbe maja lani do zdaj po javno dostopnih podatkih podjetju Pomgrad nakazal 5,6 milijona evrov sredstev, Dom starejših Lendava pa skupaj 1,6 milijona evrov.

O izsledkih preiskav nič novega

Ministrstvo za solidarno prihodnost (MSP) je pri izbiri izvajalca del za obnovo objektov Doma starejših Rakičan ter Doma starejših Lendava ugotovilo več nepravilnosti, o čemer so mediji poročali konec marca. Prav tako je ministrstvo zaradi suma goljufije pri oddaji nekaterih del brez javnega naročila zadevo dalo v preiskavo generalni policiji. Na vprašanje, ali je bil na osnovi sproženih postopkov ter morebitnih ugotovitev zoper zavod ali katerega od direktorjev že sprožen kakšen ukrep, na MSP odgovarjajo, da so postopki v povezavi z naznanilom suma nepravilnosti v teku in jih do zaključka ne morejo komentirati. Iz komisijeza preprečevanje korupcije (KPK) pa so nam sporočili, da omenjenega primera ne obravnavajo.
Preiskavo naj bi po naših virih izvajala tudi murskosoboška policija, kjer odgovora na vprašanje, na kaj se ta nanaša, prav tako ne dajejo. Kot so navedli, informacij ne dajejo zaradi varstva osebnih podatkov, ker da se vprašanja nanašajo na konkretne fizične osebe ali določljiva podjetja. 

dom-starejših-rakičan selitev