vestnik

(FOTO) Obnova šolskih objektov po neurju v Pomurju: Vse šole so odprle vrata

Ines Baler, 1. 9. 2023
Jure Kljajić
Ne le sanacija po neurjih, tudi druga gradbena dela v okolici šol bodo zmotila začetek šolskega leta. Tako dostop do parkirišč Osnovne šole I Murska Sobota 1. septembra ne bo možen, bo pa vzpostavljen poseben prometni režim za šolski avtobus in za starše, ki pripeljejo otroke v šolo z avtomobili. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Ob hrupnih delih bodo učenci na terenu, v skrajnem primeru bodo imeli pouk na daljavo.

Šolski prag bo v Sloveniji danes prestopilo nekaj manj kot 194 tisoč učencev, od tega 21 tisoč prvič, in dobrih 22 tisoč dijakov. V šolskem letu 2023/24 bo osnovne šole v Pomurju obiskovalo 9028 učencev, za srednješolce pa je bilo na pomurskih šolah razpisanih okoli 1300 vpisnih mest. Otroci in mladostniki imajo te dni še zadnje opravke s pripravo šolskih potrebščin in urejanjem prevozov, dodatne skrbi pa so imeli starši učencev osnovnih šol v Turnišču in na Cankovi ter dijakov Biotehniške šole Rakičan. To so šole, ki so v julijskem neurju utrpele večjo škodo, veter jim je poškodoval strehe in vprašanje je bilo, ali bodo sanacijska dela pravočasno končana, da se bo lahko pouk na šoli začel 1. septembra. 

dron, osnovna-šola-turnišče, odkrita-streha, neurje-senacija
Jure Kljajić
Obseg poškodb na šolski zgradbi v Turnišču je bil precejšen. Foto Jure Kljajić

Obseg poškodb na šolski zgradbi v Turnišču je bil precejšen. Ravnateljica Melita Olaj spomni, da je šola 13. julija ostala brez strehe, tako kot se je to zgodilo pred sedmimi leti, ko je bila odkrita polovica šole. »Tega dela letos ni odpihnilo, vendar je bil premaknjen, tako da ga bodo morali tudi odstraniti, drugi del pa je popolnoma odkrilo. Vse, kar smo lahko sami odpravili, pospravili, popravili, smo s pomočjo sodelavcev, občine, gasilcev in drugih prostovoljcev naredili, za kar smo jim iskreno hvaležni. Gre predvsem za okolico vrtca in šole ter razdejanje, ki ga je povzročilo neurje,« nam je opisala.

Učenci se bodo 1. septembra vrnili v šolo, streha je začasno pokrita, končana so tudi pleskarska dela in podobno. »Svoje stvari lahko delamo, zato bomo pouk začeli normalno 1. septembra. Delo načrtujemo tako, da bomo v času, ko bodo potekala hrupna dela, ki bodo ovirala izvedbo pouka, imeli rezervni načrt, kar pomeni, da bomo z učenci šli na teren in tam izvajali dejavnosti, kot so dnevi dejavnosti, projektni teden, ne nazadnje pa, če bi bilo potrebno, tudi kakšen dan delali na daljavo.« Dodaja, da bodo fleksibilni, predvsem pa bodo v novo šolsko leto vstopili pozitivni. Ravnateljica je pristavila, da za popravilo strehe še potekajo postopki in projektanti iščejo druge rešitve, da bi zmanjšali oziroma izničili možnost ponovnega odkritja. Podatka o tem, koliko škode bodo dobili poplačane iz državnega proračuna, šola še nima. 

neurje, nevihta, odkrita-streha-na-šoli-cankova
Jure Kljajić
Odkrita streha na Osnovni šoli na Cankovi.

Sanacijska dela so se v minulih dneh vrstila tudi na Osnovni šoli Cankova. Obnoviti je bilo treba streho ter ostrešje na prizidku šole, obnavljali so notranje prostore, prepleskali stene, zamenjali ali popravljali pode. Župan Danilo Kacijan je poudaril, da se bo pouk danes začel v šolskih prostorih, čeprav posledice neurja v celoti morda še ne bodo odpravljene. Dodal je, da finančna konstrukcija v celoti še ni znana, ampak občina kljub vsemu izvaja aktivnosti, da bodo učenci lahko nemoteno prišli in vstopili v novo šolsko leto. Tudi oni še niso seznanjeni o sofinanciranju. »Kar pa ni pogoj, da ne bi odpravljali nastale škode po neurju,« pravi Kacijan. 

V pričakovanju dijakov so tudi na Biotehniški šoli Rakičan. Ravnateljica Simona Potočnik je poudarila, da so najnujnejše v dneh po neurju počistili z zaposlenimi, nato je prišel mojster, ki je saniral strehe šolskih zgradb, s katerih je močan veter zmetal skoraj polovico opečnate kritine, del ostrešja in premaknil zračnike. Kritina je obnovljena, vse je suho, po besedah sogovornice pa načrtujejo, da najbolj načeto stavbo v celoti na novo prekrijejo s pomočjo investicijskih ali urgentnih sredstev. V tej zgradbi je šolska učna kuhinja, v kateri dijaki dvoletnega programa opravijo veliko praktičnega pouka. »Pouk začnemo normalno. Ker pa smo naročili novo kuhinjo, bomo v začetku malo improvizirali s prejšnjimi pečicami in opremo ali pa bomo te vaje izvedli v jesenskem in zimskem času.«

darjo-felda, biotehniška-šola-rakičan, neurje, škoda
Rok Šavel
Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda na ogledu škode v Biotehniški šoli Rakičan.

Ob tem Potočnikova pojasni, da kuhinja ni bila poškodovana v neurju, ampak so za nakup nove pridobili investicijska sredstva. Ker je bilo treba do začetka šolskega leta opraviti marsikaj bolj nujnega, so se z mojstri dogovorili, da bo nova kuhinja malo počakala. Tako kot na turniški in cankovski šoli tudi v Rakičanu še ni informacije o sofinanciranju, je pa ravnateljica povedala, da je začasno krpanje strehe stalo dobrih 20 tisoč evrov. Račun bo sedaj poslan na zavarovalnico, ki bo odločila o višini povračila, drugi del pa naj bi, tako je bilo dogovorjeno, krilo ministrstvo. 

Stanje po neurju si je na omenjenih šolah v sredini julija ogledal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in takrat napovedal, da si bodo prizadevali, da se učenci in dijaki vrnejo v šolo 1. septembra. Na ministrstvu smo preverili, ali imajo podatke o materialni škodi na posameznih šolah, a so odvrnili, da bo s temi informacijami razpolagala vlada, ko bodo občine v okviru popisa škode poslale podatke. »Odločitev o morebitnem sofinanciranju odprave poškodb, ki so jih vzgojno-izobraževalni zavodi utrpeli v neurjih s točo, je v domeni Vlade Republike Slovenije,« so še zapisali. 

šola pouk turnišče cankova