vestnik

Obrali 95 sladkih grozdov žametne črnine  

J. Ž., 7. 10. 2018
Jože Žerdin
Vinske kraljice Prlekije z županjo Olgo Karba, predsednikom Društva vinogradnikov in prijateljev vin Ljutomer Stanislavom Kavčičem in skrbnikom mestne trte Mihaelom Kuharjem.
Aktualno

V atriju mestne hiše v Ljutomeru so pobrali letošnji pridelek vinske trte.

Klub Martina - klub vinskih kraljic Ljutomer - je v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer v atriju mestne hiše, kjer vinska trta raste, pripravilo »prleško brotvo« - trgatev grozdja žametne črnine.


7cd1e2cc278276694d70c7754c977a1e
Jože Žerdin
Vinske kraljice Prlekije.


Poleg vinogradnikov in ljubiteljev vin so se na trgatvi zbrale: aktualna ljutomerska vinska kraljica Martina 19, Tjaša Kovačič, Katja Klobasa, 11. vinska kraljica Radgonsko – Kapelskih goric, Katja Kolarič, Vinska kraljica Jeruzalemsko - Ormoških goric in Nives Plemenič, 6. Kogovska vinska kraljica.


Skrbnik mestne trte Mihael Kuhar je ob pomoči članov folklorne skupine Prlek, ki deluje pod okriljem Kluba prleških babic, obral 95 lepih grozdov žametne črnine. Ob tej priložnosti so se v atriju mestne hiše v Ljutomeru z degustacijo vin predstavili vinogradniki in vinarji Vinogradništvo Kovačič, Vinoreja Kaučič, Vinogradništvo Ozmec, Vinogradništvo Krampač, Turistična kmetija Frank Ozmec, Vinogradništvo Marič, Vinogradništvo Smolkovič, Vinogradništvo Lipovec. Kulturni vinogradniški praznik so obogatili mladi v pesmi ob pomoči Katje Vundrl na harmoniki, kvartet Jeruzalem in veteranska godba Ljutomer. Nazadnje so obrano grozdje tudi vsi poskusili.

45f7ed26dd12e55be597fc7324c27fd5
Jože Žerdin
V atriju mestne hiše Ljutomer obrali letošnji pridelek grozdja.


Leta 1997 je Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Ljutomer od mesta Maribor z mariborskega Lenta prejelo cepič vinske trte, žametne črnine modre kavčine, najstarejše vinske trte na svetu. Posadili so jo v Atriju mestne hiše v Ljutomeru. Z leti je vinska trta ob pomoči in negovanju ljutomerskih vinogradnikov in skrbnika mestne trte Mihaela Kuharja lepo in obilno zrasla in je prava »lepotica« sredi prleške metropole.

345d0dd7693b9865c17eb0a07f050953
Jože Žerdin
V atriju mestne hiše Ljutomer obrali letošnji pridelek grozdja.

trgatev mestna hiša Ljutomer žametna črnina