Alex Podolinsky je eno vodilnih imen biodinamike in biodinamičnega kmetovanja iz Avstralije. Danes je na svoj 93. rojstni dan že tretje leto zapored obiskal kmetijo Alojza Topolovca v Veržeju. Alex Podolinsky je potomec ruskih plemičev, ki so po prvi svetovni vojni pobegnili v Nemčijo. Sam pa je po drugi svetovni vojni odšel v Avstralijo. Z biodinamičnim kmetovanjem se je začel ukvarjati na praktični ravni, ko je začel z oživljanjem najslabše zemlje, ki jo je dobil ob prihodu v Avstralijo. V sadovnjaku, preoranim z buldožerjem, vrhnje rodovitne plasti skorajda ni bilo. Zemljo je rahljal in jo obdelal s preparatom 500. To je dinamični aktivator zemlje. Priprava je enostavna – kravji rog se napolni s kravjim gnojem in to vsebino zakoplje v zemljo, kjer ostane od 30 do 50 dni. Za hektar je potrebnih 88 gramov tega preparata. V dveh letih so krave na njegovi farmi imele bistveno več maslene maščobe kot krave v konvencionalnih rejah. To je potrdila in priznala tudi vladna komisija.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuTi predlogi so bili izbrani v okviru participativnega proračuna šalovske občine
Do roka, to je do 15. julija, je na razpis prispelo sedem vlog.
S to izkušnjo in vsemi svojimi dognanji še danes potuje po svetu in s svojim znanjem in izkušnjami pomaga biodinamičnim kmetom. Na njivah Antona Topolovca je lansko leto preverjal »vzdrževanje prsti« in ohranjanje mikroorganizmov na njivah. Danes je bilo nekoliko drugače, najprej se je ob svojem rojstnem dnevu pustil malo počastiti. Zatem pa so se z ekološkimi kmeti, ki se postopoma usmerjajo v biodinamično kmetovanje, odpravili na njivo in testiral dva podrahljača za biodinamično obdelavo zemlje. Podolinsky zagovarja in preverja globino obdelave »zračenja« tal. Ta je ključnega pomena za življenje in razvoj mikroorganizmov. Ocenil je tudi biodiverziteto rastlin, zasejanih na njivi za obnavljanje humusne plasti. Podolinsky je dokazal, da ni pomembna biodiverziteta rastlin v kolobarju, ampak pri enem posevku. Ob demonstraciji dveh strojev za obdelavo tal – enega je izdelalo podjetje Vega je bil izredno pozoren na globino podrahljavanja in hitrost gibanja stroja. Ta ne ne dovoljuje večje hitrosti od štirih kilometrov na uro. Metoda počasi dobiva podpornike in potencialne praktike med vinogradniki. Metodo biodinamične obdelave bo preizkusil tudi Danilo Steyer.