vestnik

Ocean Orchids in Paradajz ostala praznih rok

Majda Horvat, 19. 8. 2022
Nataša Juhnov
"Mi, ki uporabljamo kot energijo za kmetijsko pridelavo zemeljski plin in elektriko, smo tako pri obeh ukrepih izviseli," je povedal Kristjan Magdič iz podjetja Paradajz.
Aktualno

Zaradi drage elektrike in zemeljskega plina gospodarstvu 40 milijonov evrov pomoči. A ta ne bo dosegla vseh podjetij. Magdič že izračunal, da bo Paradajz prikrajšan za do 100 tisoč evrov pomoči, Ferenčak pa poziva kmetijsko ministrstvo, da opravi svojo nalogo.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela besedilo Predloga zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.  V ta namen bo država zagotovila 40 milijonov evrov. Vendar ta pomoč ne bo dosegla vseh podjetij, deležna pa je ne bosta tudi Paradajz in Ocean Orchids. Kljub temu, da gre za velika porabnika električne energije in pri svoji dejavnosti delno uporabljata tudi plin. Razlog je ta, da ukrep, ki ga bo izvajalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), ne zajema primarnega kmetijstva, kamor spadata omenjeni podjetji po svoji dejavnosti, čeprav sodita tudi med visoko tehnološka podjetja. Primarnega kmetijstva pa v predlog zakona niso moglo vključiti zato, ker je kmetijsko ministrstvo ukrep za blažitev energetske draginje za kmete že izvedlo in sicer s sofinanciranjem dizelskega goriva.

b54a6d67fac426832825f73783f66812
Nataša Juhnov
Podjetje Ocean Orchids je lani imelo stroškov za energijo 400 tisoč evrov, letos bo ta znesek najmanj enkrat tolikšen.

"Mi, ki uporabljamo kot energijo za kmetijsko pridelavo zemeljski plin in elektriko, smo tako pri obeh ukrepih izviseli," je povedal Kristjan Magdič iz podjetja Paradajz.  Razlog za to vidi v slabo pripravljenih ukrepih za pomoč gospodarskim subjektom, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo. Pomoč je namreč bila zagotovljena porabnikom dizelskega goriva ne pa tudi porabnikom drugih energentov. Magdič je naredil tudi prve izračune, po katerih bodo zaradi tega, ker so izpadli iz obeh ukrepov  prikrajšani za pomoč države do konca leta v znesku od 70 do 100 tisoč evrov, odvisno od količine porabljenega plina in elektrike.

a4937b5faf6f94b06b3394d4e49780ad
Jure Zauneker
Magdič je že izračunal, da bo Paradajz prikrajšan za do 100 tisoč evrov pomoči.

Roman Ferenčak se pridružuje mnenju Kristjana Magdiča in dodaja: "Mislim, da je razmišljanje, da sta za slovensko kmetijstvo elektrika in zemeljski plin nepomembna energenta, zelo pavšalno." Kmetijsko ministrstvo, s katerim sicer podjetje zelo dobro sodeluje, bi moralo opraviti, tako Ferenčak, tudi pomembno nalogo v smislu priprav investicijskih ukrepov, ki bi prispevali k zmanjševanju porabe energije, kot so zamenjava halogenskih žarnic z LED svetili, namestitev toplotnih črpalk, izolacijskih streh in fasad ter podobno. "Če nas zaradi dejavnosti gospodarsko in infrastrukturno ministrstvo pri tem ne moreta podpreti bi pričakoval, da bo to nalogo opravilo kmetijsko," je še povedal Ferenčak.

Roman Ferenčak, ocean orchids
Arhiv Vestnika
"Če nas zaradi dejavnosti gospodarsko in infrastrukturno ministrstvo pri tem ne moreta podpreti bi pričakoval, da bo to nalogo opravilo kmetijsko," je povedal Ferenčak.

Podjetje Ocean Orchids je lani imelo stroškov za energijo 400 tisoč evrov, letos bo ta znesek najmanj enkrat tolikšen. Je pa podjetje lani zaradi ukrepov vlade za omilitev vpliva visokih cen energentov prejelo od MGRT 16 tisoč evrov pomoči.

energija pomoč-države-gospodarstvu ocean-orchids Paradajz
Kaj zdaj berejo drugi