vestnik

(OCEAN ORCHIDS) Minister Podgoršek v zahvalo za dva milijona evrov od Ferenčaka dobil rudarsko čelado

Rok Šavel, 7. 4. 2022
Rok Šavel
Kmetijski minister Jože Podgoršek je obiskal podjetje Ocean Orchids, ki bo prejelo dva milijona evrov za sofinanicanje gradnje reinjekcijskih vrtin.
Aktualno

Podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika tudi uradno prejelo odločbo o sofinanciranju gradnje dveh reinjekcijskih vrtin. Država bo tako prvič v zgodovini konkretno finančno spodbudila razvoj področja geotermije.

Kmetijski minister Jože Podgoršek se je danes mudil v Dobrovniku, kjer je prišlo po besedah tako ministra kot direktorja podjetja Ocean Orchids Romana Ferenčaka do zgodovinskega trenutka. Dobrovniška družba, ki v svojem tropskem vrtu s pomočjo geotermalne energije letno vzgoji okoli dva milijona orhidej, je namreč naposled dobila odlobčo ministrstva za kmetijstvo o sofinanciranju gradnje dveh reinjekcijskih vrtin, s pomočjo katerih bodo v Dobrovniku celotno potrebo po toplotni energiji zagotovili iz tega obnovljivega vira energije. To je pravzaprav prvič v zgodovini, da bo država finančno spodbudila gradnjo reinjekcijskih vrtin, za katere si močno prizadevajo tudi okoljski strokovnjaki.


Dobro za državo in za podjetje


"Vemo, da je dolgoročno potrebno to vodo, ki jo pridobivamo za ogrevanje rastlinjaka, ali pa kopališč, kot do delajo naši kolegi v bližini, vračati nazaj v vodonosnik, zato je ta projekt izredno pomemben za nas, ker bomo tudi v smislu okoljevarstva premagali ta kamen spotike. Po drugi strani pa glede na razmere, ko se stroški energije v Evropi povečujejo, pomeni za nas, da bomo lahko počrpali več vode in posledično prenehali uporabljati zemeljski plin kot dodaten vir energije. Torej je "all in all" ta projekt res pomemben za razvoj našega podjetja," je dejal prvi mož Ocean Orchids ob obisku kmetijskega ministra. Spomnil je še, da bo od projekta imela korist tudi država, saj bo lahko izpolnila zaveze iz naslova zmanjševanja ogljičnega odtisa. "Na letnem nivoju bomo prihranili okrog pet tisoč ton izpusta CO2, kar državo dejansko približuje izpolnjevanju okoljskih zahtev."

 Lani je namreč država zaradi nedoseganja zavez morala plačati pet milijonov evrov.

ocean-orchids
Rok Šavel
Roman Ferenčak, direktor Ocean Orchids.



Država bo tako sofinancirala 70 odstotkov naložbe, kar predstavlja dva milijona evrov, ostali del pa bo družba Ocean Orchids prispevala z lastnimi viri. Celoten postopek vse do izdaje odločbe je vodilo ministrstvo za kmetijstvo, minister Podgoršek in Ferenčak sta se ob tem zahvalila še okoljskemu ministru Andreju Vizjaku, ki je zagotovil sredstva iz pondebnega sklada. Ferenčak je v zahvalo ministru predal belo rudarsko čelado in ga "okronal" za belega rudarja. Gre za izraz, s katerim so v prejšnjem stoletju opisovali iskalce nafte v Lendavi, saj si ti v nasprotju s tradicionalnimi rudarji, ki rudarijo pod zemljo, niso umazali obraza.

ocean-orchids
Rok Šavel
Kmetijski minister Jože Podgoršek je obiskal podjetje Ocean Orchids, ki bo prejelo dva milijona evrov za sofinanicanje gradnje reinjekcijskih vrtin.


Trije milijoni za reinjekcijo še na voljo


Kot je dejal kmetijski minister, gre za prispevek k večji učinkovitosti v duhu zadnjih razmer na trgu energije, ki jih je še dodatno otežila vojna v Ukrajini, in velik korak za dobrovniško podjetje in državo. "Podjetje bo lahko nadaljevalo svojo proizvodnjo z ambicijo rasti, direktorja pa nagovarjam, da vstopijo tudi v segment pridelave hrane, kar so že poskusili v času covida. Ta korak pa zagotovo pomeni možnost nadaljnje širitve podjetja, ali v tem segmentu, kjer delujejo že sedaj, ali morda tudi v kakšnem delu pridelave hrane," je dejal Podgoršek. Odprto vprašanje ostaja še obratovalna podpora za pokrivanje visokih stroškov energije zaradi reinjekcije, o čemer se po besedah Podgorška pogovarjajo. " Nadaljujemo razgovore bodisi preko priznanja te energije kot obnovljivega vira energije, da se lahko pridobiva obratovalna podpora za vsak kilovat pridobljene toplote iz tega obnovljivega vira energije in mislim, da so tukaj naslednji koraki, ki nas čakajo. Kot vlado in kolega ministra Jerneja Vrtovca, kajti to pokriva ministrstvo za infrastrukturo," je pojasnil minister. V podnebnem skladu je bilo sicer za spodbujanje reinjekcijskih vrtin na voljo pet milijon evrov, zato trije milijoni še ostajajo. "Z ministrom Vizjakom sva dogovorjena, da so sredstva, ki so bila namenjena za sofinanciranje reinjekcijskih vrtin iz podnebnega skalda, še na voljo za ta namen in bomo nadaljevali aktivnosti z novim razpisom," je še napovedal Podgoršek.

ocean-orchids
Rok Šavel
Kmetijski minister Jože Podgoršek je obiskal podjetje Ocean Orchids, ki bo prejelo dva milijona evrov za sofinanicanje gradnje reinjekcijskih vrtin.

Kot nam je dodatno pojasnil Ferenčak, bodo v izvedbo projekta, ki bo trajal predvidoma devet mesecev, šli najverjetneje v začetku naslednjega leta, saj so razmere na trgu precej problematične. Že velik zalogaj je bil namreč najti primerno podjetje za vrtanje, saj takšnega v Sloveniji več ni, zato so se odločili za izvajalca iz sosednje Madžarske.
ocean-orchids roman-ferenčak jože-podgoršek kmetijsko-ministrstvo sofinanciranje geotermalna-energija reinjekcijske-vrtine