vestnik

Ocena teroristične ogroženosti Slovenije za stopnjo višja, na mejo s Hrvaško in Madžarsko se vračajo slovenski policisti

R.Š., 18. 10. 2023
O.M.
Povečana varnostna tveganja so tudi Slovenijo privedla do sprejema ukrepa glede nadzora meja. Po napovedih notranjega ministra Boštjana Poklukarja so na ministrstvu v skladu s schengenskim zakonikom že pripravili notifikacijo, ki jo bodo po jutrišnji potrditvi na vladi poslali Evropski komisiji.
Aktualno

Notranji minister Boštjan Poklukar je za portal N1 potrdil, da bo notranji nadzor na meji s sosednjima državama uvedla tudi Slovenija, medresorska delovna skupina za protiterorizem pa je začasno dvignila oceno teroristične ogroženosti Slovenije.

Po Italiji, ki je danes Slovenijo obvestila, da zaradi spremenjenih razmer uvaja nadzor na meji s Slovenijo, se bo za tak ukrep odločila tudi naša vlada na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Neuradno informacijo, ki je danes zaokrožila v slovenskih medijih, je tudi uradno za portal N1 potrdil notranji minister Boštjan Poklukar. Ukrep naj bi jutri potrjevala vlada in nato o tem obvestila Evropsko komisijo. Razlog za uvedbo nadora, pri čemer je minister poudaril, da bo šlo za začasen ukrep, ki naj bi trajal dva meseca, je povečanje nevarnosti terorizma v Evropi po dogodkih v Franciji in v Belgiji ter zaostrena situacija na Bližnjem vzhodu. Kot je Poklukar pojasnil za N1, je na prvem mestu varnost Republike Slovenije, s preventivnim ukrepom pa želijo zagotoviti, da na balkanski begunski poti lahko izvajajo še dodatno kontrolo.

Ob trendu rasti nezakonitih migracij so se svetovne varnostne razmere v zadnjem obdobju še toliko bolj poslabšale od eskalacije konflikta med Izraelom in Palestino, po neuradnih informacijah 24ur pa je Slovenija oceno ogroženosti zaradi terorizma dvignila na srednjo stopnjo. Z oceno varnostne ogroženosti ob morebitnih protiizraelskih protestih v Sloveniji in z aktivnostmi nadzorovanih služb v zvezi s tem se je na današnji nujni seji seznanila tudi državnozborska komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.



V uradu vlade za komuniciranje so potrdili, da je medresorska delovna skupina za protiterorizem (MDS-PTR) na dopisni seji, ki je potekala danes, 18. oktobra 2023, začasno dvignila oceno teroristične ogroženosti Republike Slovenije iz predhodno opredeljene NIZKE (druga od petih stopenj) na SREDNJO (tretja od petih stopenj).  Pristojni organi, ki sodelujejo pri delu MDS-PTR, ocenjujejo, da je začasni dvig stopnje teroristične ogroženosti potreben zaradi trenutnih zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter številnih pozivov terorističnih organizacij k izvajanju terorističnih in drugih nasilnih dejanj v zahodnih državah. Pristojni organi, ki sodelujejo pri delu MDS-PTR, sicer nimajo podatkov o teroristični grožnji Republiki Sloveniji, morebitnih incidentov pa ne morejo izključiti.

varovanje-meje nadzor terorizem mejna-kontrola