vestnik

SBMS: Očetov ni pri porodu, na urgenci zaradi poškodb spet beležijo porast obiskov

A. Nana Rituper Rodež, 14. 4. 2020
Arhiv SBMS
Oddelek za intenzivno terapijo Splošne bolnišnice Murska Sobota je pripravljen, če bo treba sprejeti hudo bolne. Foto Arhiv SBMS
Aktualno

Na voljo štirinajst postelj in dvajset medicinskih ventilatorjev za pomoč pri predihavanju. Poziv tudi krvodajalcem, saj primanjkuje krvi na transfuzijskem oddelku SBMS.

»Za intenzivno zdravljenje je v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) pripravljenih štirinajst postelj, imamo tudi sedemnajst medicinskih ventilatorjev oziroma respiratorjev za predihavanje in še tri prenosne medicinske ventilatorje.

Tudi druge opreme za nujne situacije je za zdaj dovolj.« Dovolj je tudi zaščitnih mask in rokavic, so pa pozvali javnost k darovanju mask za nemedicinski del osebja. Tako bi čim več zaščitne opreme ostalo za potrebe zdravstvenega osebja, ki prihaja v neposredni stik z morebitnimi okuženimi pacienti. Zapisali so še, da bodo pacienti s potrjeno okužbo s SARS-Cov-2 operirani v za ta namen odrejeni operacijski dvorani, preostali posegi, ki so se do sedaj izvajali v tej operacijski dvorani, pa se bodo, ko bo do tega prišlo, izvajali v nadomestni operacijski dvorani.

Porodi potekajo kot sicer 

V minulih tednih se je bistveno spremenilo delo v bolnišnici, saj so bili vsi nenujni posegi in pregledi odpovedani. Med tistimi nujnimi, ki potekajo, so tudi porodi. V bolnišnici pravijo, da porodi potekajo kot sicer, s tem da očetje ne morejo biti pri porodu. Če je porodnica okužena s koronavirusom oziroma obstaja sum na okužbo, se ravna po vnaprej pripravljenem protokolu.

novorojencek dojencev rojstvo porod
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Več poškodb zaradi kmetijskih opravil

Kako pa se epidemija pozna pri obiskih v murskosoboškem urgentnem centru, medtem ko iz drugih tovrstnih centrov poročajo, da je v lepih dneh še več poškodb kot posledic adrenalinskih športov, kolesarjenja in podobno? »Na začetku pojava epidemije je bilo obiskov veliko manj, kot smo jih imeli v preteklem obdobju, kmalu pa je bila tendenca obiskov v ponovnem porastu,« odgovarjajo. V SBMS ni večjega števila poškodb zaradi adrenalinskih športov, zaznavajo pa nekaj več poškodb zaradi spomladanskih opravil na kmetijah in na vrtovih.

krvodajalstvo_krvodajalec
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Krvodajalci, odzovite se

Zaokrožila pa je tudi informacija, da primanjkuje krvi na transfuzijskem oddelku SBMS. Zaradi ohranjanja potrebnih zalog krvi prosijo vse klicane krvodajalce, naj se odzovejo vabilu in po navodilih Rdečega križa Slovenije pokličejo objavljeno telefonsko številko posameznega transfuzijskega oddelka.

porodi sbms krvodajalstvo