vestnik

Očitane nepravilnosti s politično senco pri investicijah dveh domov za starejše v Pomurju

Majda Horvat, 12. 4. 2023
Nataša Juhnov
Na ministrstvu za solidarno prihodnost so ugotovili več nepravilnosti v postopkih izbire izvajalcev v okviru državnega sofinanciranja projektov. Ugotovljene nepravilnosti pri investicijah so neuradno povezane z domovoma v Rakičanu in Lendavi.
Aktualno

Ministrstvo za solidarno prihodnost oporeka izbiri izvajalca, saj obe naložbi izvaja Pomgrad.

Za marec je bil napovedan prevzem sob z osemnajstimi posteljami za začasne nastanitve starejših, ki so jih v matični enoti Doma starejših Rakičan pridobili z ureditvijo podstrešja kot prve v nizu naložb zavoda, a je namesto tega zaokrožila novica, da so na ministrstvu za solidarno prihodnost (MSP), ki formalno deluje šele dobra dva meseca, ugotovili več nepravilnosti v postopkih izbire izvajalcev v okviru državnega sofinanciranja projektov. Mediji, ki so bližje viru informacij, so navajali, da so ugotovljene nepravilnosti pri investicijah neuradno povezane z domovoma v Rakičanu in Lendavi. Obe naložbi izvaja Pomgrad kot glavni izvajalec del, a čeprav obe v visokem deležu sofinancira država, je postopek izbire izvajalca del ter sklenitev pogodbe vodilo vodstvo posameznega doma.

domsanacija23
Majda Horvat
Ministrstvo za solidarno prihodnost se je lotilo pregledovanja pogodb, ki sta jih domova za starejše v Rakičanu in Lendavi sklenila s Pomgradom. Foto Majda Horvat


Hoblaj presenečen, Kuzma se ne prepozna 

Pogodbo za finančno najobsežnejšo naložbo rakičanskega doma, ki se je zdaj znašla pod drobnogledom omenjenega ministrstva, sta direktor doma Zoran Hoblaj in član uprave Pomgrada Boris Sapač podpisala 12. julija lani v višini 13,5 milijona evrov. Država je projekt podprla z 12 milijoni evrov na osnovi javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo za krepitev odpornosti izvajalcev institucionalnega varstva, na katerega se je Dom starejših Rakičan prijavil, sredstva pa so bila zagotovljena v okviru operativnega programa evropske kohezijske politike ReactEU ESRR, in sicer z namenom spodbujanja odprave posledic krize zaradi pandemije covida-19.

f1eba77c2088ed36c5feb7453c2db863
Nataša Juhnov
Pogodbo za finančno najobsežnejšo naložbo rakičanskega doma sta direktor doma Zoran Hoblaj in član uprave Pomgrada Boris Sapač podpisala 12. julija lani v višini 13,5 milijona evrov.

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj se je na novico o postopku ministrstva pred nekaj dnevi odzval z izjavo: »Ker zadeve še preučujejo in pripravljamo odgovor na dopis ministrstva, jih bomo komentirali pozneje. Nad izjavami smo izredno presenečeni, zagotavljamo pa, da je Dom starejših Rakičan posloval zakonito in da proti nam ni uvedena nobena preiskava.«

Da dom posluje in deluje zakonito, je izjavil tudi direktor lendavskega doma Goran Kuzma, v pisanju ministrstva za solidarno prihodnost pa da ne prepoznajo svoje institucije. Pogodbo o rekonstrukciji Doma starejših Lendava sta Kuzma in Sapač sklenila 22. junija lani v višini 3,8 milijona evrov, kar je za dva odstotka več od odobrenega državnega sofinanciranja. V tem primeru se je pogodba nanašala na izdelavo projektne dokumentacije in izvedbo rekonstrukcijskih del.

goran kuzmaDSLjulij22
Majda Horvat
Da dom posluje in deluje zakonito, je izjavil direktor lendavskega doma Goran Kuzma, v pisanju ministrstva za solidarno prihodnost pa da ne prepoznajo svoje institucije.

Postopek ju ne gane

Čeprav ministrstvo o podrobnostih za zdaj molči, pa informacije, ki so jih pridobili nekateri mediji, razkrivajo, kaj naj bi na ministrstvu sploh pregledovali. Kot omenjajo, naj bi se ugotovitve nanašale na izbiro izvajalca oziroma zunanjih izvajalcev, na sum goljufije, za kar je ministrstvo že dalo prijavo na policijo, ter na kršitve določil zakonodaje s področja arhitekturne in inženirske dejavnosti, kar je ministrstvo prijavilo pristojnemu inšpektoratu.



»V družbi Pomgrad nismo zasledili, da bi se navedbe v medijih kakor koli nanašale na gradnjo omenjenih investicij. Družba Pomgrad se je prijavila na objavljeni javni naročili na portalu javnih naročil za izvedbo del rekonstrukcije obeh domov starejših in pri tem bila uspešna. V času gradnje izpolnjujemo vse zahteve naročnika, ki je tudi odgovoren za zakonitost izvedbe javnega naročila,« sporoča izvajalec.


Da s postopkom ministrstva niso seznanjeni, pa sporočajo tudi iz projektantskega podjetja ZEU, družbe za načrtovanje in inženiring iz Murske Sobote. »Pri omenjenih naložbah sodelujemo le v primeru Doma starejših Rakičan kot podizvajalec glavnega izvajalca, tako kot vrsta drugih podizvajalcev. Pri naložbi za Dom starejših Lendava ne sodelujemo,« so še zapisali v odgovoru.

Ob izjavah odgovornih za izvedbo naložb v pomurska domova je mogoče sklepati, da bodo ti svoja stališča, torej da delujejo in poslujejo zakonito, branili tudi v nadaljnjih postopkih preverjanja policije kot pristojnih inšpektorjev.

Več vprašanj kot odgovorov 

Zbrane informacije načenjajo več vprašanj kot dajejo odgovorov, vsekakor pa vzbuja pomisleke dejstvo, da se je ministrstvo ob skupno 18 projektih, podprtih po omenjenem razpisu in v skupni vrednosti 95 milijonov evrov, (najprej) lotilo preverjanja naložb, ki se izvajata v Pomurju. Težko se je otresti občutka, da gre pri tem za politično ozadje, bodisi za obračun s prejšnjo oblastno garnituro ali celo za medsebojna trenja v sedanji, ki segajo vse do lokalne ravni. Ne glede na končne ugotovitve postopkov, ki jih je sprožilo ministrstvo, bo te mogoče presojati v luči razvoja političnih dogajanj. A že zdaj je povsem jasno, da začeti postopki pomenijo neke vrste nezaupnico zdajšnje oblasti tako Hoblaju kot Kuzmi.

Ob tem pa skrb vzbujajo tudi morebitne posledice postopkov MSP pri nadaljnjih vlaganjih države v institucionalno varstvo starejših v regiji oziroma za projekte, ki sta jih Dom starejših Rakičan in Dom starejših Lendava že napovedovala ter se nanje pripravljala.

Pljunek v obraz

Pomurski poslanec Jožef Horvat, ki si je v prejšnjem mandatu posebej prizadeval za vlaganje vlade v izboljšanje razmer v domovih za starejše, je bil ob članku o domnevnih goljufijah pri naložbah v pomurska domova presenečen in prizadet. »Kot poslanec in kot član komisije za nadzor javnih financ sem prvi za to, da se zadeve raziščejo in se vsak evro potroši transparentno,« je podčrtal, a hkrati dodal, da gre za pljunek v obraz naložbam, ki tečejo v Prekmurju.
Želi si tudi, da bi aktualni minister Simon Maljevac, tako kot je to storil prejšnji minister Janez Cigler Kralj, obiskal vse domove za starejše in videl razmere, v katerih bivajo stanovalci. »Morda me čustva izdajajo, vendar si dovolim povedati, da se nesposobnost vlade kaže v neki maščevalni politiki, ki želi ustaviti projekte, ki smo jih prej zagnali v Pomurju,« je za Vestnik še izjavil Horvat.

domovi-za-starejše nepravilnosti ministrstvo-za-solidarno-prihodnost