vestnik

Od 1. aprila višje minimalne postavke za študentsko delo

Vestnik, 28. 3. 2019
Shutterstock
Nova bruto urna postavka bo veljala za delo, opravljeno od 1.4.2019 dalje.
Aktualno

Na podlagi Odredbe o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del se bo 1. aprila 2019 minimalna urna postavka za delo študenta zvišala iz 4,73 € bruto na 4,89 € bruto.

Ure dela, ki jih bodo študentje in dijaki opravili do vključno 31. marca, se bodo še obračunavale po minimalni urni postavki 4,73 € bruto. Ure dela, ki jih bodo študentje in dijaki opravljali od vključno 1. aprila dalje, se bodo obračunavale po novi minimalni urni postavki, torej najmanj po 4,89 € bruto.
Brez znakov delovnega razmerja
Namen začasnega in občasnega dela dijakov in študentov je omogočiti pridobivanje delovnih izkušenj in dodatnega zaslužka dijakom in študentom v času izobraževanja, delodajalcem pa selekcijo potencialnih prihodnjih kadrov in fleksibilno delovno silo za pokrivanje izrednih kadrovskih potreb. Ob navedenem se poudarja začasna in občasna narava dela dijakov in študentov, torej gre za dela, ki se opravljajo določen krajši čas ali od časa do časa, navajajo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Začasno in občasno delo dijakov in študentov je vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Od te vrste dela pa se prav tako plačujeta koncesijska in dodatna koncesijska dajatev. Od zneska na napotnici se plačajo prispevki dijaka oz. študenta za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 %, na znesek na napotnici, pa delodajalci plačajo prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 8,85 %, prispevek za zdravstveno zavarovanje 6,36 %, prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni v višini 0,53 %, koncesijsko dajatev v višini 16,00 % in dodatno koncesijsko dajatev v višini 2,00 %. Prispevke in dajatve obračuna in odvede posrednik začasnega in občasnega dela dijakov in študentov.
Minimalna urna postavka za študentsko delo se je nazadnje spremenila 1. aprila lani, iz takratnih 4,61 evra na uro bruto na 4,73 evra na uro bruto.
študentsko delo minimalna postavka