vestnik

Od četrtka možno uveljavljanje povračila nadomestila plače

Vestnik.si, 16. 8. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pred nekaj dnevi je pričela veljati novela zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki ureja interventne ukrepe za odpravo posledic poplav ter pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje omogoča uveljavljanje povračila nadomestila plače v primeru višje sile zaradi posledic naravne nesreče in povračila nadomestila plače na začasnem čakanju na delo.

Iz zavoda so sporočili, da bodo lahko delodajalci obe povračili uveljavljali z elektronsko vlogo na portalu za delodajalce, predvidoma od 17. avgusta. "Pri tem je pomembno opozoriti, da morajo delodajalci elektronsko vlogo za uveljavitev povračila nadomestila vložiti v 15 dneh od uveljavitve tega zakona oziroma v 15 dneh od začetka odsotnosti delavca zaradi višje sile ali zaradi napotitve delavca na začasno čakanje na delo," so dodali. 

Povračilo nadomestila plače v primeru višje sile lahko delodajalec uveljavlja za delavce, ki ne morejo opravljati dela zaradi višje sile ter je to posledica poplav iz avgusta 2023. Gre za primere nezmožnosti prihoda na delo, nezmožnost opravljanja dela zaradi opravljanja nujnih ravnanj (odpravljanje škode, zavarovanja življenja, zdravja ljudi, živali; odvračanja in preprečevanja škode), drugih okoliščin, ki preprečujejo opravljanje dela zaradi posledic naravna nesreče (npr. zaradi zagotavljanja varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev). 

Delavec bo lahko nadomestilo plače prejemal za čas, ko obstajajo okoliščine višje sile, znaša pa 80 odstotkov osnove, nadomestilo pa ne sme biti nižje od minimalne plače. 

Pravico do delnega povračila nadomestila plače delavcem od 3. avgusta dalje lahko uveljavljajo tisti delodajalci, ki so bili registrirani najpozneje 2, avgusta in začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi posledic poplav.

Razen, če niso neposredni ali posredni uporabnik proračuna Slovenije oziroma proračuna občine; delodajalec, ki opravlja finančno ali zavarovalniško dejavnost, ki spada v skupino K v skladu s standardno klasifikacijo dejavnosti in ima na dan 2. avgust več kot deset zaposlenih; tuja diplomatska predstavništva in konzulati, mednarodne organizacije, predstavništva mednarodnih organizacij ter institucije, organi in agencije EU. 

Nadomestila ne morejo uveljavljati tudi delodajalci za osebo, ki z delodajalcem nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi; delavca v času teka odpovednega roka. Tudi to nadomestilo znaša 80 odstotkov plače in ne sme biti nižje od minimalne plače. 

nadomestilo-plače zrsz