vestnik

Od jutri naprej se bo hitre teste potrjevalo s PCR metodo

Vestnik, 12. 2. 2021
Jure Zauneker
Vsi pozitivni hitri testi se bodo potrjevali še s PCR testi.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala minister za javno upravo Boštjan Koritnik in državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 638, v pomurski regiji pa 655,5. Sedemdnevna incidenca v Pomurju znaša 312,9, na ravni države pa 280. Tedensko povprečje okužb v državi je 841. Vladna govorka Maja Bratuša je poudarila, da se nahajamo v oranžni fazi, vendar je še naprej pomembno upoštevanje samozaščitnih ukrepov. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predstavil novosti aplikacije #OstaniZdrav. To si je preneslo 371.264 uporabnikov, zadnji teden v januarju pa je bila storjena obsežna nagraditev. Tako sedaj aplikacija beleži tudi čezmejne izpostavitve okužbam. Koritnik pravi, da v aplikaciji deluje interopravilnost, izmenjevala pa si bo oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti, ki sta jih vzpostavila Google in Apple. 

Zaledni sistem aplikacije se bo povezoval na evropski centralni strežnik, izmenjava ključev pa poteka dnevno med centralnimi in državnim strežnikom. Minister tako poziva uporabnike k posodobitvi aplikacije na zadnjo različico. Sicer v čezmejni izmenjavi ob Sloveniji sodeluje še 12 držav, nekatere pa so v zaključnih fazah testiranja. 

Umirjanje situacije ne pomeni, da smo iz najhujšega, pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. So pa zadovoljni, da smo prišli v fazo epidemije, kjer so možna določena sproščanja. Še naprej poziva k razkuževanju rok, prezračevanju, nošnji zaščitnih mask in ostalih preventivnih ukrepih. Prvi pogoj za vse dejavnosti je upoštevanje navodil NIJZ, poleg tega pa so v nekaterih dejavnostih opredelili, da je potrebno obvezno testiranje, s čimer se lahko pravočasno zaznajo okužbe. 

20210209-01046768
STA
Marija Magajne

Novost, ki je predvidena od jutri naprej, je ta, da se bo vse pozitivne hitre teste potrjevalo s PCR testi. Uporabnik bo dobil v primeru pozitivnega hitrega testa SMS sporočilo z nadaljnjimi usmeritvami. Je pa pomembno, da v vmesnem času ostanemo v samoizolaciji, tako Magajnejeva. Ponovila je tudi to, da testiranje ne bo potrebno tistim, ki so koronavirus že preboleli ali bili cepljeni. 

boštjan-koritnik ostani-zdrav aplikacija marija-magajne