vestnik

Od Lendave do Kopra brez polnjenja električnih avtomobilov

Jože Gabor, 19. 4. 2018
Jože Gabor
Od Lendave do Kopra brez polnjenja električnih avtomobilov?
Aktualno

Prepeljati se od Lendave do Kopra s postanki in polnjenjem baterij za današnje električne avtomobile ne pomeni problema. Brez polnjenja avtomobilskih baterij prevoziti najdaljši avtocestni odsek v Sloveniji? To pa je že drugo vprašanje.

Tega poskusa sta se lotila člana Društva za e-mobilnost Slovenije Ignac Završnik in Marjan Božič, ki sta svojo pot začela na ploščadi stolpa Vinarium Lendava v Lendavskih goricah.

130 let PGD Moravske Toplice

(FOTO) Moravskotopliški gasilci so se ob 130. obletnici poklonili preminulim članom

Prostovoljno gasilsko društvo Moravske Toplice letos praznuje 130. obletnico, zato so obeležitev častitljivega jubileja raztegnili na dva dni. Minuli četrtek je bil tako v znamenju prvega dela obeležitve visoke obletnice, v katerem so se v prvi vrsti poklonili pokojnim članom. Člani moravskotopliškega gasilskega društva in kolegi iz ostalih društev v občini so se tako zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom in se odpravili na bližnje pokopališče, kjer so položili venec pred spominski grob, ki krasi pokopališče v Moravskih Toplicah že od leta 2016. Mašo in bogoslužje sta darovala duhovnik moravskotopliške evangeličanske cerkve Primož Kumin in katoliški župnik Andrej Lažeta, ki vodi župniji v Martjancih in Bogojini. Po svečani položitvi venca so se odpravili nazaj v gasilski dom, kjer so opravili še svečano sejo s podelitvijo zahval društvom iz velike moravskotopliške gasilske zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, zaslužnim članom in ostalim podpornikom, predstavljena pa je bila tudi kronika društva, ki jo je prebrala Ajda Šebjanič. Na svečani seji so spregovorili še predsednik društva Štefan Cmor, predsednik domače zveze Dušan Grof, podžupan Sašo Koca in Suzana Deutsch, namestnica poveljnika moravskotopliškega štaba civilne zaščite. Kot je v nagovoru izpostavil Cmor, imajo ob visokem jubileju tri želje za prihodnost: vključitev čim več mladih operativcev, nadaljnja posodobitev opreme in podpora lokalne skupnosti. V društvu danes sicer deluje 136 članov, od tega jih je kar 56 pripadnic ženskega spola. Zaključna prireditev ob 130. obletnici bo to soboto, in sicer s svečano povorko, slovesnostjo in razvitjem novega prapora. Po svečanem delu sledi zabava s skupino Blue Planet v Športnem parku Moravske Toplice na Dolgi ulici, kjer domuje Športno društvo Moravske Toplice. Fotografije prvega dne 130. obletnice PGD Moravske Toplice je zbral Rok Šavel.


b01a6c9f0bee86e32339a8bfdde87862
Jože Gabor
Prepeljati se od Lendave do Kopra s postanki in polnjenjem baterij za današnje električne avtomobile ne pomeni problema.


Načrtujeta, da bosta do večera prevozila pot do Kopra; seveda brez polnjenja avtomobila. Sam bo vozil ves čas po avtocesti, je povedal Ignac, Marjan pa bo del poti do Tepanja, kjer bo prvi postanek, prevozil po stari cesti: »Po avtocesti je pot od Lendave do Kopra dolga 308 kilometrov, z delom prevožene poti po stari cesti pa okrog 290. Tako bova lahko primerjala vožnjo pa obeh relacijah.

316d9ab1aafd73dc492ad55eb58ded38
Jože Gabor
Ali se da brez polnjenja avtomobilskih baterij prevoziti najdaljši avtocestni odsek v Sloveniji?


Namen je promocija električnih vozil in prepričati ljudi, da je z njimi mogoče prevoziti brez polnjenja tudi daljše poti. Po drugi strani pa z našimi aktivnostmi tudi osveščamo in krepimo ekološko zavest.« V Sloveniji je trenutno osemsto registriranih električnih vozil, od tega je tristo lastnikov fizičnih, petsto pa pravnih oseb.

4b376315b0f9b3b62b63e0ee438639f9
Jože Gabor
V Sloveniji je trenutno osemsto registriranih električnih vozil.

lendava koper električni avtomobil