vestnik

Od mega kmetijstva in fuzije narave do koncepta bio plus  

Janko Votek, 26. 10. 2018
Neznan
Premer njive, ki bi jo v bližnji prihodnosti obdeloval in kontroliral robot.
Aktualno

Futorolog Matthia Horx  je predstavil smeri razvoja kmetijstva v prihodnosti. Po njegovi oceni se bomo srečevali s tremi razvojnimi koncepti.

Prvo je t.i. mega kmetijstvo, ki bo slonelo na novih tehnologijah. Ta model bo težil k koncentraciji, tako v poljedelstvu kot živinoreji. Na njivah in v hlevih bodo prevladovali roboti, ki bodo opravljali vsopotrebno delo. Človek bo opravljal predvsem kontrolo robotov. Oseben stik z zemljo in živaljo bo minimalen ali pa ga ne bo. Cilj sistema je rast produktivnosti in učinkovitosti za vsako ceno. Pri tem je opozoril na pasti podnebnih sprememb, ki jih z visoko tehnološko učinkovitostjo ne bo mogoče obvladovati.

Narašča trend zdrave prehrane

Naslednja faza je fuzija narave in umetnosti. Trend zdrave hrane močno narašča. Nov višji srednji razred z veliko kupno močjo povprašuje po ekoloških proizvodih. Poraba mesa se močno spreminja. Poceni meso z industrijskih farm zavrača. Projekt Next Nature (naslednja narava) po njegovem naj ne bi bilo več razlike med naravo in umetnostjo. Pravo meso naj bi nadomestilo virtualno meso, ki je nastavek za kmetijstvo ločeno od tal. Če gre v tem primeru za zgodbo prihodnosti, pa so že realnost urbani kmetje, ki pridelujejo zelenjavo na terasah zgrad in drugih razpoložljivih površinah.


1b212942538ea346262d3e07bb28a401
Sašo Bizjak
Nasprotje industrializaciji je vračanje k scenariju "bio plus", ki pomeni oživljanje starih struktur kmetovanja in sobivanja.


Najbolj realen scenarij je Bio plus, ki pomeni oživljanje starih struktur. Elementi tradicionalnega kmetovanja se vse bolj povezujejo s sodobnimi prehranskimi trendi, ki zagovarjajo ekološko in biološko neoporečno hrano. Združevanje omenjenih struktur pomeni ponovno vzpostavljanje skupnosti. Cilj oziroma trend je neposredna oskrba prebivalstva. V razvitem svetu se vse bolj uveljavlja koncept neposrednega gostinstva. To pomeni neposredno oskrbo restavracije s kmečke njive ali hleva, ko gre za meso.

boj v kmetijstvu