vestnik

Dijaka na poti od projekta do uporabnega izdelka

M. S., 26. 6. 2023
SPTŠ Murska Sobota
Verjamejo, da bo aplikacija v prihodnjih letih zelo dober učni pripomoček. FOTO SPTŠ Murska Sobota
Aktualno

Na 57. državnem srečanju mladih raziskovalcev iz vse Slovenije sta, kot smo že poročali, poleg učencev Osnovne šole Sveti Jurij zlato priznanje prejela dijaka Srednje poklicne in tehniške šole (SPTŠ) Murska Sobota z raziskovalno nalogo Aplikacija za sestavljanje računalnika v virtualni resničnosti.

Raziskovalna naloga je temeljila na aplikaciji, katere namen je, da se računalnik sestavi v virtualni resničnosti. Na začetku je to bil le projekt pri strokovnem predmetu, z nadaljnjim delom pa je aplikacija prerasla v uporaben izdelek. Z njeno pomočjo so želeli uporabnikom približati postopek sestavljanja računalnika in slediti tehnologijam prihodnosti. Primerna je tako za popolne začetnike kot tudi za izkušene uporabnike, saj je njen namen tako učne kot zabavne narave.

Aplikacijo razvijata dijaka Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota Adrian Cvetko in Val Smodiš, ki obiskujeta izobraževalni program tehnik računalništva. V projektu pa nista sama, ampak jima je v veliko oporo mentor in učitelj Dominik Letnar, ki skrbno spremlja razvoj projekta, usmerja dijaka in testira aplikacijo. Pod njegovim mentorstvom so dijaki SPTŠ Murska Sobota dosegli že nekaj odličnih rezultatov na tekmovanjih, med drugim v programiranju in izdelovanju spletnih strani.

sptš, vr-aplikacija
SPTŠ Murska Sobota
Aplikacija začetnika vodi skozi postopek sestavljanja računalnika, spremlja pa ga tudi zaslon, na katerem so opisi posameznih računalniških komponent, ki jih ima v roki. FOTO SPTŠ Murska Sobota

»Na področju izobraževalnega procesa gre za zanimivo in uporabno rešitev, ki že v zgodnji fazi prinaša dodano vrednost. Vsekakor je naša želja ta, da bi se zelo hitro uporabljala tudi pri praktičnem pouku na naši šoli,« o inovativnem izdelku pove Letnar.



Aplikacija prinaša številne prednosti

Trenutno aplikacijo sestavlja devet različnih sob z različnimi računalniškimi komponentami in okolji, v prihodnosti pa ji želijo dodati še več sob. Za spoznavanje aplikacije služi soba, ki so jo poimenovali Vodič in nove uporabnike vodi skozi proces sestavljanja računalnika, v aplikacijo pa so dodane tudi sobe s časovno omejitvijo, ki spodbujajo gemifikacijo ter uporabnika postavijo pred izzive. Posamezna soba je dvostopenjska, kar pomeni, da lahko uporabnik šele po uspešno dokončani prvi stopnji nadaljuje na drugo. V prvem delu mora na matično ploščo pravilno postaviti osnovne računalniške komponente, kot so procesor, hladilnik in delovni pomnilnik, v nadaljevanju pa je treba v ohišje računalnika postaviti matično ploščo s komponentami iz prvega dela sobe ter preostale komponente, kot so napajalnik, ventilatorji in trdi disk.

Ena izmed mnogih prednosti aplikacije je, da uporabnikom ni treba fizično delati z računalniškimi komponentami, s tem pa se lahko izognejo napakam pri sestavljanju računalnika. Prav tako ni neposrednega stika z elektriko ali nevarnosti, da bi poškodovali komponente.

sptš aplikacija virtualna-resničnost računalnik