vestnik

Od skromnih vaj do številnih nastopov 

Niko Časar, 3. 11. 2018
Niko Časar
Začetki ansambla Aktual segajo v leto 2015. 
Aktualno

Ansambel Aktual sestavljajo štirje člani, ki so se spoznali pred tremi leti, in sicer Gašper Marič na harmoniki in bass kitari, Franc Lukač na kitari, Jure Fartelj na bass kitari in klaviaturah ter Uroš Berden na bobnih.  

Začetki ansambla segajo v leto 2015, ko so se člani današnjega Aktuala spoznali v glasbeni šoli. Leto 2015 jim bo ostalo v posebnem spominu, saj so bili tistega leta v novembru povabljeni kot zabaven bend na enega izmed takratnih koncertov. Na poti na koncert so se Jure, Gašper in Franc začeli pogovarjati o ustanovitvi svojega ansambla, ki bi ga sestavljali trije člani, ravno to so bili tudi prvi koraki Ansambla Aktual.


350d677de3f37f697d350c6f0652a1c5
Niko Časar
Ansambel Aktual sestavljajo (od leve) Gašper Marič, Jure Fartelj, Uroš Berden in Franc Lukač.


Na začetku so ansambel sestavljali Jure, Franc in Gašper, čez nekaj mesecev se jim je pridužil še prvi njihov bobnar Luka Bencak, ki ga je sicer naslednje leto zamenjal Uroš Berden. Na začetku so bile njihove vaje precej skromne, fantje namreč niso imeli pravih kitar, prav tako niso imeli ozvočenja, tudi vaje so imeli v majhni sobi.

d1511fdc489258790784c96b6fcf3c3f
Niko Časar
Ansambel so na začetku sestavljali trije člani, kasneje se jim je pridružil še četrti.


V začetku leta 2016 so začeli večkrat nastopati, takrat pa se je začela stopnjevati tudi njihova forma. Spoznavati jih je začela širša množica, vabili so jih na različna praznovanja, tako pa se je začel ravijati tudi njihov ansambel. Kmalu so si ustvarili tudi svoj Facebook profil, da bi jih ljudje lažje spoznali. Kot pravijo fantje, je njihova posebnost ta, da so edini mladi trio glasbenikov v Prekmurju in njegovi bližnji okolici.

0796ae5da865b109073ed64bea5f008c
Niko Časar
Ansambel Aktual sestavljajo štirje člani iz Prekmurja.


Čez čas so fantje začeli igrati na različnih festivalih, preigravali so tudi zabavno glasbo, s tem pa so postajali tudi njihovi nastopi bolj kvalitetni. Kot pravijo sami, je ansambel Aktual v zadnjem času precej zaživel, saj se letno udeležijo okrog 70 nastopov, igrajo pa na različnih praznovanjih, koncertih, zabavah in porokah.Pred kratkim so nastopili na Oktoberfestu, na sejemu Agra v Gornji Radgoni, kot dodajajo, pa je njihova največji dosežek nastop na festivalu Dolenjske Toplice, kar jim je uspelo kot prvemu ansamblu v Prekmurju.Fantje so med seboj zelo povezani, tudi živijo skorajda eden poleg drugega. Poleg glasbe jih zato druži tudi šport, s katerim se ukvarjajo v prostem času.

833d348bacf2033db7ed5d188a0ebf74
Niko Časar
Fantje so se spoznali v glasbeni šoli.

Člani ansambla Aktual so letos avgusta ustvarili in posneli svoj prvi avtorski komad z naslovom Če bi skupaj poletela, ki vam ga ponujamo v spodnjem videu.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/aQGDg1ZpgV0##

Kot pravijo fantje, najbolj uživajo, ko se publika vživi v njihov nastop. Želijo pa si jih sicer še več, nanje se namreč že sedaj z veseljem odzovejo. Poudarjajo pa, da je v ansamblu zagotovo najbolj pomembno to, da se med seboj dobro razumejo in spoštujejo ter da na njihove nastope ne vplivata šola ali služba.

7197000e286bcdaca7b5993189efa8b3
Niko Časar
Ansambel Aktual sestavljajo štirje člani iz Prekmurja.

aktual prekmurski ansambel