vestnik

Od tega tedna lahko oddate vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice

Vestnik, 16. 6. 2021
STA
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Dijaki, ki bodo v šolskem letu 2021/2022 obiskovali 1. letnik srednjega poklicnega izobraževanja, lahko od tega tedna dalje oddajo vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene tistim dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Vlogo na razpis lahko upravičenci oddajo do 24. septembra, priporočeno po pošti ali osebno v vložišče Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije. Mesečna višina štipendije bo znašala 102,4 evra. Na razpisu bo dodeljenih tisoč štipendij. 

V letošnji nabor deficitarnih poklicev so vključeni: kamnosek, mehatronik operater, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin - orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva. 

Pri dvojezičnih izobraževalnih programih (madžarski jezik) pa je nabor tak: mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik. 

Na novo lahko štipendijo pridobijo le dijaki 1. letnikov, ki so prvič vpisani v izobraževalne programe za pridobitev deficitarnega poklica iz nabora deficitarnih poklicev za šolsko leto 2021/2022 in bodo s tem pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene. S štipendijami za deficitarne poklice želimo spodbuditi mlade k vpisu v izobraževalne programe za deficitarne poklice in s tem zagotoviti ustrezno število mladih z znanji, potrebnimi za obstoj in razvoj posameznih gospodarskih panog.

štipendije deficitarni-poklici vloga