vestnik

Od vinske kraljice do direktorice sklada: imenovanje pod drobnogledom inšpekcije

Rok Šavel, 1. 6. 2023
Vanesa Jaušovec
Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je dolgo iskala novo vodstvo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, a zdaj njena izbira vzbuja pomisleke. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

Ireni Tušar, izbranki kmetijske ministrice Irene Šinko za vodenje Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, očitajo pomanjkanje vodstvenih izkušenj.

Imenovanje novega vodstva Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS očitno ni zadovoljilo vseh, ki imajo interese z več kot 73 tisoč hektarji državnih zemljišč. Spomnimo, da je vlada prejšnji teden na dopisni seji na predlog kmetijske ministrice Irene Šinko na čelo sklada imenovala Ireno Tušar, ki prihaja iz znane pomurske vinogradniške družine Kupljen in je tudi soproga Rolanda Tušarja, direktorja za področje ekologije in energetike v GH Holdingu Blaža Miklavčiča, ene od največjih slovenskih gradbenih družb.

Tušarjeva, tudi nekdanja vinska kraljica, je magistrirala s področja agrarne ekonomije, pred zasedbo direktorskega stolčka v skladu pa je bila od leta 2001 zaposlena na računskem sodišču, kjer je bila zadnja leta pomočnica vrhovne državne revizorke. Šinkova je pravo osebo za svoje nekdanje delovno mesto, sklad je namreč vodila v obdobju 2010–2018, iskala dolgo, saj je do imenovanja vodstva s polnim, štiriletnim mandatom prišlo šele po tretjem javnem razpisu.


Na vseh razpisih je za položaj kandidiral tudi zdaj že nekdanji vršilec dolžnosti direktorja Aleš Tolar, ki je sklad po razrešitvi Irene Majcen vodil od novembra 2021. Tolarju, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše na predlog takratnega kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, je vlada Roberta Goloba vedejevstvo po prvem neuspešnem razpisu lanskega oktobra podaljšala do 25. maja, možnosti za poln mandat pa si ni povečal niti s tem, da je na lanskih lokalnih volitvah postal občinski svetnik na listi Golobovega Gibanja Svoboda na Igu. Tudi drugi razpis, ki ga je kmetijsko ministrstvo objavilo januarja letos, ni bil uspešen, kot je Šinkova takrat pojasnila za Dnevnik, trije kandidati niso izpolnjevali formalnih pogojev, dva pa je razpisna komisija ocenila kot neprimerna. Tolar, ki je sklad vodil zadnje leto in pol, je formalne pogoje gotovo izpolnjeval, se pa glede izpolnjevanja pogojev zdaj poraja dvom pri izbiri Tušarjeve na tretjem razpisu.

Široka definicija vodstvenih izkušenj


Na tega so prispele štiri prijave, razpisna komisija pa je kot primerne ocenila tri kandidate, Tolarja, Tušarjevo in Ervina Kosija, namestnika generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki je pol leta kot vršilec dolžnosti tudi vodil agencijo. Pri izbrani kandidatki so pod vprašaj postavljene izkušnje na vodstvenih delovnih mestih, kar naj bi bilo tudi zavedeno v opombah zapisnika razpisne komisije, a na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so nam zatrdili, da imenovana kandidatka izpolnjuje razpisne pogoje, tudi glede vodstvenih izkušenj.

»Pojasnjujemo, da pogoj za razpisano delovno mesto niso bile izkušnje na vodstvenih delovnih mestih, temveč vodstvene izkušnje, ki se jih lahko pridobi tudi v okviru drugih delovnih mest, projektov ali delovnih skupin,« zagovarjajo izbiro na ministrstvu, kjer so nam na naše nadaljnje poizvedovanje odgovorili še, da je razpisna komisija 11. aprila, torej tri dni pred rokom za prijavo na razpis, sprejela merila za izbiro in metode preverjanja usposobljenosti kandidatov v postopku javnega razpisa za direktorja sklada. Na podlagi tega je razpisna komisija ugotovila, da so prej navedeni trije kandidati primerni za funkcijo, Tušarjeva pa je bila po navedbah kmetijskega ministrstva ocenjena ustrezno v okviru vseh petih kriterijev, ki so bili predhodno določeni.


Kljub temu da so očitno na ministrstvu pravno uredili imenovanje direktorice sklada, je bila na inšpektoratu za javni sektor vložena prijava domnevnih nepravilnosti. Ker ta ni pristojen za nadzor imenovanja in zaposlovanja direktorjev javnih zavodov, je prijavo odstopil inšpektoratu za delo, kjer so nam potrdili, da so z zadevo seznanjeni in jo bodo »obravnavali v skladu s prioritetami in usmeritvami«.

Janez Posedi
sta
Janez Posedi

Vrnitev Posedija


Do prepihov prihaja v še eni instituciji, ki sodi v resor kmetijske ministrice Irene Šinko. Na čelo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin se namreč vrača Janez Posedi, ki bo nadomestil razrešenega generalnega direktorja Matjaža Gučka. Posedi je bil prvi mož uprave že v obdobju 2015–2020, ko ga je na položaj predlagal njegov sošolec, takratni kmetijski minister Dejan Židan, ki je bil tudi glavni kadrovik pri imenovanju Šinkove na čelo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov leta 2010. 

irena-šinko sklad-kmetijskih-zemljišč-in-gozdov imenovanje irena-tušar ministrstva-za-kmetijstvo,-gozdarstvo-in-prehrano inšpekcija-dela janez-posedi