vestnik

Odkrili doprsni kip Martinu Gabercu

M.V., 7. 10. 2021
Marina Vrbnjak
Martin Gaberc
Aktualno

V Gornji Radgoni so ob vznožju tamkajšnje cerkve vzpostavili novo Alejo Svetega Petra.

Pod vznožjem hriba cerkve Svetega Petra v Gornji Radgoni, v novi Aleji Svetega Petra, so slovesno odkrili doprsni kip tamkajšnjega pokojnega župnika Martina Gaberca, ki naj bi bil prva smrtna žrtev druge svetovne vojne na Slovenskem. Doprsni kip je modeliral akademski kipar Metod Frlic, v bron pa ga je odlil akademski kipar Mirko Bratuša. Obenem so v Aleji svetega Petra zasadili sadiki lipe in tise.

Slavnostni govornik, pater dr. Edvard Kovač, je izpostavil, da je bil Gaberc vsestransko dejaven duhovnik, tako na pastoralnem kot številnih drugih, predvsem kulturnih področjih. Po njegovi zaslugi je bilo v času njegovega delovanja v Gornji Radgoni odigranih več kot 40 iger, spodbujal pa je tudi delovanje tamburašev in pevcev ter med verniki širil bralno kulturo. Vodil je župnijsko kroniko, obvladal pa je tudi stenografijo. Zaslužen je za urejen prostor okoli radgonske cerkve svetega Petra, kjer je postavljen tudi spomenik Maistrovim borcem, ki ga je pomagal sooblikovati.

martin-gaberc
Marina Vrbnjak
Martin Gaberc

Prvotno so odkritje doprsnega kipa Martina Gaberca načrtovali ob 80. obletnici njegove smrti, 6. aprila, ker pa to ni bilo mogoče, so kip slovesno odkrili ob praznovanju 26. občinskega praznika in štiri dni po obletnici Gaberčevega rojstva. Kot je povedal Dušan Zagorc, bo naslednji doprsni kip, ki ga bodo postavili v Aleji svetega Petra, kip prav tako nekdanjega dolgoletnega župnika v Gornji Radgoni, Franca Puncerja, ki je bil za duhovnika posvečen 6. aprila 1941, na dan, ko je bil ustreljen Martin Gaberc.

Pod vznožjem cerkve Sv. Petra se odslej nahajata Aleja velikih, kjer je postavljenih deset doprsnih kipov različnih ustvarjalcev, učenjakov in umetnikov ter nova Aleja Svetega Petra, ki so jo vzpostavili pred kratkim, po potrditvi občinskega sveta.

gornja-radgona cerkev-svetega-petra aleja-svetega-petra
Kaj zdaj berejo drugi