vestnik

Odkup kmetijskih pridelkov lani nižji kot leto prej

D. N./SURS, 19. 1. 2019
Sašo Bizjak
Vrednost odkupljenih pridelkov je bila lani nižja kot leto prej.
Aktualno

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je objavil podatke o vrednosti odkupov kmetijskih pridelkov za lanski november. Te so v celoti nižje za skoraj sedem odstotkov kot novembra 2017.

Podatke o odkupu kmetijskih pridelkov so objavili za tri skupine, in sicer za poljedelstvo, za grozdje za predelavo ter za odkup živine in mleka. V prvi skupini, torej pri poljedelstvu, je bila po podatkih SURS-a vrednost odkupljenih pridelkov v lanskem novembru za skoraj devet odstotkov višja kot v mesecu novembru leta 2017, predvsem višji sta bili vrednosti odkupljene zelenjave in krompirja. Nižje pa so bile vrednosti odkupljenih žit v primerjavi z novembrom 2017, in sicer za kar 19 %, poroča SURS.


Nižja vrednost odkupljenih izdelkov je bila tudi v skupini sadjarstvo in vinogradništvo, za 18 %, vzrok za to pa je predvsem nižja vrednost odkupljenega grozdja za predelavo, ki je bila nižja zaradi manjših količin in zaradi nižje povprečne cene odkupljenega grozda. Pri tem velja omeniti, da je bila nižja tudi vrednost odkupljenih sadik in alkoholnih pijač, vrednost odkupljenega sadja, pri čemer se izpostavljajo predvsem jabolka, pa je bila v novembru 2018 višja kot v novembru 2017.

b5af1c5e59db8545b5a2066004962ebd
Nataša Juhnov
Vrednost odkupljenih pridelkov je bila lani nižja kot leto prej.

Kot še poroča SURS, je bila nižja tudi vrednost odkupa v skupini živinoreja, in sicer za nekaj več kot šest odstotkov, vzrok za to pa je predvsem nižja vrednost odkupljenega mleka zaradi manjših količin in ter nižja vrednost odkupljene živine, višja pa je bila vrednost odkupljenih jajc (za približno šest odstotkov) in perutnine (za približno tri odstotke).


43ff8a6fc1dee2fe1d53c111b1dc1b17
Igor Napast
Vrednost odkupljenih pridelkov je bila lani nižja kot leto prej.

odkup kmetijskih pridelkov surs