vestnik

Odlični predstavniki slovenskega indie rocka kmalu v Mikku

Tomo Köleš, 3. 3. 2024
Dani Mauko
Koncert zasedbe Mrfy na Radenski noči leta 2022. FOTO DANI MAUKO
Aktualno

Enotna cena vstopnice za samostojni koncert skupine Mrfy 9. marca je 20 evrov

Novomeška skupina Mrfy je doslej v Pomurju odigrala že dva sijajna koncerta. Prvi je bil poleti 2022 na Radenski noči, drugi pa lani na Soboških dnevih. Čeprav sta bila oba izvrstna, pa so ju po krivici večine medijev nezasluženo zasenčili drugi nastopi.
V Radencih je za zasedbo Mrfy kot glavni gost nastopila skupina Siddharta, o njenem koncertu pa so naslednji dan na veliko poročali skoraj vsi, čeprav ta v ničemer ni izstopal in se razlikoval od njenih že večkrat videnih nastopov. Za nas pri Vestniku je bil koncert benda Mrfy daleč najboljši od vseh v dveh dneh prireditve Radenska noč, verjetno pa smo bili edini, ki smo ga tako tudi izpostavili.


Lansko poletje na Soboških dnevih je imel novomeški kvartet to smolo, da je nastopil na zadnji koncertni dan kot zadnji izvajalec, in še to ob zelo pozni uri, saj je že odbila polnoč. Tako se je na grajskem dvorišču zbralo manj obiskovalcev, kot bi jih bilo ob malo bolj primernem terminu, čeprav je treba reči, da obisk nikakor ni bil slab. Seveda skupine to ni prav nič motilo. »Mi smo zadnji na vrsti, dolgo ste nas čakali, ampak zato boste zdaj doživeli tudi najboljši koncert,« je ob prihodu na oder dejal pevec in avtor besedil Gregor Strasbergar - Štras. In tako je tudi bilo. A naslednji dan se je ponovila ista zgodba: o nastopu skupine je le redko kdo poročal, saj je večina medijev pozornost bolj namenila izvajalcem, ki so igrali pred njo in ki se bolj udinjajo množičnemu okusu.
Vendar nič ne de, podobnih primerov je bilo v Pomurju še nekaj. Recimo koncert Prismojenih profesorjev bluesa, ki so kot predskupina s svojim nastopom na Radgonski noči leta 2022 povsem zasenčili glavnega gosta, zasedbo Big Foot Mama, pa o njih ni razen redkih izjem skoraj nihče poročal ali pa jih fotografiral. »Profesorji« so kasneje dobili dodatno potrditev svoje kakovosti s samostojnim koncertom v naših krajih, enako pa se bo sedaj zgodilo tudi s skupino Mrfy.

radenska-noč, 2022, einschlog, happy-ol\'mcweasel, mrfy
Dani Mauko
Bobnar Rok Klobučar v prijetni družbi. FOTO DANI MAUKO


Njeni člani bodo lahko v soboto, 9. marca, v soboškem klubu Mikk na samostojnem nastopu znova pokazali vse, kar znajo. Poleg Štrasa so to še bas kitarist Lenart Merlin, kitarist Tomaž Zupančič ter bobnar in občasni kitarist Rok Klobučar, bivša člana sta bas kitarista Domen Bohte in Matic Franko. Bend deluje že dobrih deset let. Svoj albumski prvenec Story s hiti Umru zate, Anakin, Tretje oko in Klic so fantje širši publiki predstavili leta 2018 v Kinu Šiška. V obdobju epidemije koronavirusa so v sodelovanju s skupino Matter izdali pesem Zonzei, leta 2021 napovedali novo ploščo s pesmijo Zaljubila in kasneje izdali še z zlato piščaljo nagrajeno skladbo leta Prjatučki.
Spomladi 2022 so na trg poslali uspešni singel Angeli in nato še drugo ploščo z naslovom Use, ki so jo najprej predstavili v dvakrat razprodanem Kinu Šiška. Od takrat gre za zasedbo Mrfy vse samo še navzgor. Razprodani koncerti, vrhovi radijskih lestvic in številne nagrade. Leta 2022 so dobili tri zlate piščali za izvajalca in album leta ter za skladbo leta (Angeli).


Intimnejše okolje Mikka bo ravno pravšnje za še enega od nepozabnih in raznovrstnih koncertov skupine, ki v svoji glasbi izjemno spretno meša zvrsti, kot so indie rock, neopsihedelija in shoegaze, na nastopih pa zna presenetiti občinstvo še s kakšnimi disko in džezovskimi vložki. Enotna cena vstopnice je 20 evrov, te pa zelo hitro pohajajo, zato se jih izplača čim prej nabaviti. Koncert skupine Mrfy v Murski Soboti bo prvi na njeni letošnji slovenski turneji.

mrfy MIKK koncert