vestnik

Odpirajo se nekatere dodatne dejavnosti, muzeji zapirajo vrata

Vestnik/STA, 9. 1. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je v četrtek odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev podaljšala do 15. januarja, hkrati pa med obstoječe izjeme dodala še nekatere dejavnosti. Nenujne trgovine in storitve medtem ostajajo zaprte še naprej, zapirajo se tudi muzeji.

Od danes se tako lahko opravljajo geodetske storitve, storitve čistilnih servisov, medicinska pedikura in gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri katerih ni stika s potrošniki.

Že v petek so morali naprave na smučiščih ustaviti žičničarji, danes se zapirajo tudi muzeji in galerije. Knjižnice ostajajo odprte, a le ob prevzemu vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu.

Knjižnica
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Nekaj sprememb je tudi na mejnih prehodih. Na zunanji schengenski meji od danes ne bodo več izvajali testiranja s hitrimi antigenskimi testi, se bodo pa na vseh mejnih prehodih priznali tudi negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah. Hitri testi morajo biti opravljeni v EU ali schengenskem območju. Možnost prekinitve karantene ob negativnem testu nekaj dni po prihodu v Slovenijo ponovno velja za vse, ne glede na državljanstvo.

ukrepi koronavirus nenujne-dejavnosti