vestnik

Odprli razstavo likovnih del Tatjane Mijatović

M.V., 10. 2. 2020
Marina Vrbnjak
Odprli so likovno razstavo Z reko, slikarke Tatjane Mijatović.
Aktualno

Na sam Prešernov dan so v pitni dvorani hotela Radin v Radencih odprli likovno razstavo Z reko, slikarke Tatjane Mijatović.

Dogodek je v počastitev državnega praznika kulture organiziral zavod MIKSeR, soorganizator dogodka pa je bilo Zdravilišče Radenci. S slikarko se je o ustvarjanju in umetnosti pogovarjala Norma Bale, likovno ustvarjanje pa je nato predstavil še likovni kritik Mario Berdič Codella. Dogodek je z glasbenim vložkom popestrila flavtistka Aleksandra Škrilec.

tatjana-mijatovič, likovna-razstava, hotel-radin
Marina Vrbnjak
S slikarko se je o ustvarjanju in umetnosti pogovarjala Norma Bale.

Izredno družbeno angažirana rdečelaska

Tatjana Mijatović živi in ustvarja v Radencih. Doslej se je predstavila s številnimi samostojnimi razstavami, sodeluje na skupinskih razstavah, likovnih delavnicah, kolonijah in simpozijih doma in v tujini. Je izredno družbeno angažirana, kot pravi sama pa je njeno poslanstvo povezovanje likovnih umetnikov, gospodarstvenikov, turističnih delavcev in široke likovne publike, bodisi v vlogi iniciatorke, soorganizatorke ali organizatorke likovnih srečanj, likovnih razstav, kolonij in drugih kulturnih projektov. Je DOSOR-jeva prostovoljka in v Domu starejših občanov Radenci skrbi za predstavitev likovnih umetnikov. V domačem kraju je s prijatelji ustanovila zavod MIKSeR, v okviru katerega pripravlja dogodke, z namenom, da kulturo približa domačemu občinstvu. Osem let je uspešno vodila tudi Likovno društvo Gornja Radgona.

tatjana-mijatovič, likovna-razstava, hotel-radin
Marina Vrbnjak
Odprtja razstave so se udeležili številni obiskovalci, med njimi tudi kipar Leopold Methans in likovni kritik Mario Berdič Codella.

Ohranja mozaično mreženje

Besedo o njeni razstavi pa je z obiskovalci podelil tudi likovni kritik Mario Berdič Codella. »Tatjana Mijatović je neprestano angažirana v smislu ekološkega ozaveščanje državljanov preko likovne umetnosti, zaradi česar je organizirala mednarodno potujočo razstavo Prošnja za Muro, s katero je apelirala tudi na slovensko vlado, naj ne dovoli gradnje hidroelektrarne na tej, zaenkrat še neomadeževani, reki. Na pričujoči razstavi umetnica predstavlja delo, ki ga je ustvarila prav za omenjeno potujočo razstavo, z naslovom Krvava reka. Tukaj gre za precedens, saj je svoje značilno, večpomensko organsko omrežje skoraj v celoti nadomestila z ribjimi okostnjaki, grozljivimi podobami morebitnih posledic onesnaženja reke Mure, pri čemer se zdijo ribje glave še žive in srhljivo podobne človeškim. Kar torej človek slabega stori naravi, to stori samemu sebi. To pa je tudi osnovno sporočilo umetničine najnovejše likovno ustvarjalne faze,« je poudaril.

tatjana-mijatovič, likovna-razstava, hotel-radin
Marina Vrbnjak
Odprli so likovno razstavo Z reko, slikarke Tatjane Mijatović.

Omenil je tudi, da je tudi tokrat ohranila značilno vibrirajoče, mozaično omrežje s pomočjo pa ustvarila prepoznavne oblike dreves, vejevja, podrasti, vodnega toka, obrežja. »Vodni pejsaži z vrbami, hrasti, brezami idr. predstavljajo torej prehod v popolnoma novi svet umetničinega intimnega doživljanja pokrajin njenega srca, ki postajajo še bolj žareče kot so bile poprej,« je še dejal.
Veselijo se nadaljnjih sodelovanj

Sodelovanja z umetnico, ki je hkrati tudi ustanoviteljica društva Mikser, pa so veseli tudi v Zdravilišču Radenci. "Likovna kolonija Mačje mesto,  film Oto, komedija »Baba čula, baba rekla«, kiparska razstava »Železni vrelci« kiparja Leopolda Methansa, likovna razstava doma starejših občanov DOSOR in njena aktualna slikarska razstava Z reko je le nekaj projektov, ki smo jih skupaj izpeljali v zadnjih treh letih in prepričana sem, da bo podobnih sodelovanj še veliko," je poudarila direktorica hotelov v Zdravilišču Radenci, Vesna Maučec.

tatjana-mijatovič zavod-mikser likovna-razstava