vestnik

(FOTO) Odprlo se je soboško kopališče, kjer bo letos dišalo po picah izpod rok mojstrskega picopeka

Rok Šavel, 18. 6. 2024
Aleš Cipot
Letno kopališče Murska Sobota
Aktualno

Murskosoboška Komunala ostaja upravljavec, gostinski del pa prevzema Cimešter.

Ob torkovem odprtju murskosoboškega kopališča sta spregovorila župan Damjan Anželj in direktor soboške Komunale, upravljavca kopališča, Tomislav Zrinski. Murskosoboško mestno kopališč bo v letošnji kopalni sezoni, ta naj bi trajala do sredine septembra, deležno večjih sprememb. Ne sicer toliko vizualnih, saj je edina tovrstna večja novost sanacija otroškega bazena, ki bo dobil novo preobleko s folijo, zato pa predvsem organizacijskih. Prvič je namreč murskosoboška občina upravljavca mestnega kopališča iskala preko javnega naročila, čeprav tu dejansko nato ni prišlo do sprememb. Edini ponudnik, ki se je prijavil in nato tudi podpisal pogodbo, vredno slabih 150 tisočakov, je obstoječi upravljavec - javno podjetje v lasti mestne občine, Komunala. Načrt je bil, da bi bilo javno naročilo in posledična pogodba večletna, a se je zaradi prihajajoče kopalne sezone mudilo. Po napovedih župana Damjana Anželja pa nameravajo v mestni občini prihodnje leto skleniti petletno pogodbo z upravljavcem kopališča, kar bo bodočemu »izbrancu« omogočilo večjo predvidljivost in zmožnost boljšega načrtovanja. Novost je še ta, da je letos Komunala uvedla namero o sklenitvi neposredne pogodbe za oddajo gostinskega lokala v najem.



letno-kopališče-murska-sobota, kopališče, letno-kopališče
Aleš Cipot
Letno kopališče Murska Sobota

Z gostinskim delom mestnega kopališča tako več ne bodo upravljali sami, kar je glede na specifiko gostinske dejavnosti in za to potrebne kadrovske zahteve tudi razumljivo, ampak so gostinske storitve zaupali podjetju Cimešter, ki ga vodi Martin Žökš iz Kovačevcev, znan tudi kot najboljši slovenski picopek. Žökš obljublja, da bo ob bazenih dišalo po slastnih picah, manjkala pa ne bosta seveda niti hladna pijača in mrzel sladoled. Izhodiščno ceno najema gostinskega lokala do 15. septembra je Komunala postavila pri petih tisočakih, v ceno pa niso všteti obratovalni stroški.

Vse je odvisno od vremena



Lani je tako kopališče obiskalo okoli 26 tisoč kopalcev, kar je nekoliko manj od leta 2022, ko jih je bilo slabih 29 tisoč. Rekordno ostaja leto 2021, ko je bilo obiskovalcev dobrih 34 tisoč. Magična številka, ki jo pričakujejo tudi letos, je 30 tisoč kopalcev, čeprav bo letos na višino prihodkov in odhodkov Komunale zagotovo močno vplivalo dejstvo, da so se odrekli gostinski dejavnosti. Kot vsako leto, tudi letos načrtujejo nočno kopanje in kakšne manjše dogodke, ki pa jih bodo sproti usklajevali z novim najemnikom gostinskega lokala. Vse bo seveda odvisno od vremena. Lani je bilo zaradi deževja in neviht kopališče zaprto osem dni v sezoni, ki je trajala od 12. junija do 10. septembra. Cena dnevne vstopnice za odrasle se glede na prejšnjo kopalno sezono, ko je prišlo do približno 20-odstotne podražitve, ne bo spremenila in ostaja 7,20 evrov. To pa je tudi osnova za izračun ostalih vstopnic - nekoliko so se spremenila zgolj razmerja do ostalih vstopnic.

letno-kopališče-murska-sobota, kopališče, letno-kopališče
Aleš Cipot
Letno kopališče Murska Sobota

Kot je na tiskovni konferenci ob odprtju kopališča poudaril župan, občina letos za kopališče zagotavlja 150 tisoč - gre seveda tudi za pogodbeno ceno, ki jo občina plača upravljavcu - polovica od tega gre za pripravo kopališča, druga polovica pa za obratovalne stroške, saj jih cena vstopnice v celoti ne pokrije. V prejšnjih letih je občina zagotavljala le 75 tisočakov. »Ugotovljeno je bilo, da je potreben dodaten denar, da se ne ustvarja izgube. Upam, da bo zadostovalo. Se pa zavedamo, da je kopališče dotrajano in bo potrebno v naslednjih letih še zagotavljati sredstva za obnovo, če želimo ta standard ohranjati oziroma ga tudi dvigniti,« je priznal Anželj, ki je ponosen, da je bilo lani mestno kopališče razglašeno za naj kopališče v svoji kategoriji.

Ob dnevu odprtja so tako kot vsako leto omogočili brezplačen vstop, sicer pa bo kopališče obratovalo od ponedeljka do nedelje med 9.00 in 20.00 uro. Kot sta večkrat ob dnevu odprtju poudarila Anželj in Zrinski, pa naprošata za razumevanje, če bo prišlo do začasnega zaprtja zaradi nepredvidljivega vremena. Da se po zaprtju kopališče ponovno vzpostavi, je namreč potrebno veliko dela, saj ponovna priprava kopališča terja približno štiri ure časa.

kopališče-murska-sobota odprtje-kopališča mestna-občina-murska-sobota cimešter komunala