vestnik

Odprta je elektronska žalna knjiga v spomin na prvega evangeličanskega škofa. Sožalno pismo poslal predsednik SŠK, odzval se je tudi murskosoboški škof Štumpf. Pogreb Geze Erniše bo v sredo

Vestnik.si, 3. 6. 2022
Nataša Juhnov
Geza Erniša se je poslovil v 71. letu starosti. Pokopali ga bodo v sredo, 8. junija 2022, ob 15. uri na pokopališču v Murski Soboti.
Aktualno

V elektronski žalni knjigi lahko pokojnemu škofu zapišete žalno sporočilo.

Evangeličanska cerkev AV v Republiki Sloveniji je v sodelovanju z Občino Moravske Toplice v počastitev spomina na duhovnika in častnega škofa Gezo Erniša odprla elektronsko žalno knjigo, v kateri se lahko pokojnemu škofu poklonite z vpisom. Do elektronske žalne knjige lahko dostopate TU

Iz evangeličanske cerkve so tudi sporočili, da bo pogreb Geze Erniše v sredo, 8. junija 2022, ob 15. uri na pokopališču v Murski Soboti. Ob 12. uri bo žalna seja v evangeličanski cerkvi Dobrega pastirja Jezusa v Moravskih Toplicah, zatem ob 13. uri bo tam tudi pogrebno bogoslužje. 


Ob smrti častnega škofa je sedanjemu evangeličanskemu škofu Leonu Novaku predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje poslal sožalno pismo. V njem je evangeličanski cerkvi in družini pokojnega izrekel iskreno sožalje. "Škof Saje je označil Gezo Ernišo kot dobrega in zvestega pastirja, ki je osemnajst let kot škof vodil krščansko skupnost Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji. Poudaril je njegovo prizadevanje za odprt in spoštljiv dialog ter vlogo pri krepitvi krščanskih vrednot v naši družbi. Kot duhovnik je oznanjal Božjo besedo, prinašal je tolažbo in upanje ter kot razgledan in moder človek povezoval ljudi različnih nazorov," so zapisali pri SŠK. Saje je pismo sklenil z besedami pokojnika: "In tu je potrebno imeti oči srca, oči, ki niso slabotne in zjokane, temveč oči zaupanja." Predsednik je ob koncu še zapisal, da dobrega Boga, ki je gospodar življenja in smrti, prosi, da bi oči Geze Erniša sedaj gledale svojega Stvarnika ter bi se njegovo srce odpočilo v Njem. 

novomeški-škof-andrej-saje
Škofija Novo mesto
Ob smrti častnega škofa je sedanjemu evangeličanskemu škofu Leonu Novaku predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje poslal sožalno pismo.

"V Očetovo hišo je odšel dober prijatelj katoličanov in skrbni voditelj svojih vernikov, častni škof Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji Geza Erniša," je uvodoma zapisal murskosoboški škof Peter Štumpf. Nadaljeval je, da je bil gospod Erniša najprej dober vernik, predan svoji cerkvi, velik humanist in ekumenski delavec ter prijatelj mnogih katoličanov. "Njegova skrbnost na humanitarnem področju je blagodejno pričevala Kristusovo skrbnost za vse ljudi, ne glede na vero in osebno prepričanje," tako Štumpf. Dodal je, da so bili tudi katoliški verniki zaradi njegove pozornosti deležni lajšanja raznih stisk, predvsem v njegovi pomoči pri dobavi bolniških postelj in druge medicinske opreme v regijski bolnišnici. "Pokojni škof nas je nenehno spodbujal k molitvi za edinost med kristjani. Naj si odpočije od svojega truda in naporov. Molimo za njegovo blagodejno večnost, za njegovo družino in sestrsko Evangeličansko cerkev, ki ji je podaril svoje življenje in služenje."

peter stumpf 2
Primož Lavre
"V Očetovo hišo je odšel dober prijatelj katoličanov in skrbni voditelj svojih vernikov, častni škof Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji Geza Erniša," je uvodoma zapisal murskosoboški škof Peter Štumpf.

geza-erniša pokojni-evangeličanski-škof žalna-knjiga