vestnik

Odrančani so obudili prikaz kolin, kot so bile nekoč  

Jože Žerdin, 3. 3. 2019
Jože Žerdin
Prikaz kolin v Odrancih.
Aktualno

Občina Odranci je v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in sadjarjev Odranci na prireditvenem prostoru Centra kulturne dediščine ob potočnem mlinu na potoku Črnec pripravila etnološko prireditev koline na odranski način.

Za prikaz kolin so se v Odrancih odločili predvsem zato, da opravilo ne bi šlo v pozabo, pa tudi zato, da bi mladi rod videl prikaz kolin. Dandanes je namreč takih kmečkih prizorov vse manj. Kot so dejali organizatorji, so bile nekoč koline pravi družinski praznik, na katerem so se zbrali sorodniki, znanci in prijatelji. Za najlepši spomin pa po pripovedovanju velja kolinska večerja, kjer so pripravili vse dobrote, ki sodijo h kolinam.


5663d3e9eb170446e04436489b64c400
Jože Žerdin
Koline v Odrancih.


Člani Društva vinogradnikov in sadjarjev Odranci ter ostali občani, med njimi je bil tudi župan občine Odranci Ivan Markoja, so najprej prašiča zaklali, mu odvzeli kri in jodali peč, nato pa so jo pripravili za zajtrk, zraven so ponudili domače žganje, ki so ga pridelali člani društva v svoje žganjekuhi, ter vino iz bližnjih vinogradov. Prašič je tehtal okoli 150 kilogramov in ga je z domačo hrano zredil član društva Stanko Kociper. Sledil je najlepši trenutek kolin, ko so prašiča položili na zemljo in nad njega naložili rženo slamo in začeli kuriti. Kurjenje je trajalo tako dolgo, dokler koža prašiča ni bila rjavo hrustljava. Ob tem je po stari navadi sledilo »jahanje« prašiča. Nato je sledil razkos prašiča, pri čemer je bil glavni mesar Matija Gostan, ki je najprej prašiča razpolovil in iz njega vzel drobovino, nato pa je meso razrezal na manjše kose, ki so ga dali peč, nekaj pa tudi cvret. Ta dan so namreč pripravili tudi pustovanje.

7df581a1e3540adfb5b986cc0786f854
Jože Žerdin
Na kolinah ni manjkala niti bujta repa.


8a6f6f26756aea1725046e594694d0c8
Jože Žerdin
Koline v Odrancih.


Pripravili so tudi krvavice, in sicer ajdove, prosene ter črne s krvjo. H kolinam sodi tudi bujta repa, to je kuhal Marko Horvat. Kot je povedal, je kuhanje bujte repe lepo kmečko opravilo, pri tem pa je še povedal sestavine za repo. Poleg vode je dodal kislo repo ter proseno kašo, ki jo je prispeval odranski pridelovalec Jože Kavaš. Glavna sestavina so seveda bile poleg repe še svinjske kosti ter osnovne začimbe, kot so lovorjev list, rdeča paprika, sol, poper in majaron. Kuhar Marko Horvat je za koline skuhal kar veliko količino bujte repe, s katero so se Odrančani mastili cel dan. Šlo je za obsežen projekt kolin, kajti poleg članov društva so še sodelovale gospodinje.

afcf1355e77e936a6032dbd7345c88f9
Jože Žerdin
Na kolinah ni manjkala niti bujta repa.

Na koline so prišli domala vsi občani Občine Odranci, ki so kulinarične dobrote tudi poskusili.Kot je povedal predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Odranci Stanko Dominko, so koline, ki so bile že tretje po vrsti, občani Občine Odranci vzeli za svoje, zato bodo tudi v prihodnje ohranjali to etnološko prireditev.

8256194b502a0d325122b04720e20d75
Jože Žerdin
Prikaz kolin v Odrancih.

Jože Žerdin
Prikaz kolin v Odrancih. 
koline prikaz odranci