vestnik

Odslej tudi v Sloveniji orodje za hitrejše iskanje pogrešanih otrok

Vestnik.si, 16. 1. 2023
Jure Zauneker
Policija
Aktualno

Sodelovanje slovenske policije in družbe Meta prinaša nov sistem za iskanje najbolj resnih pogrešanj oziroma izginotij otrok, uveden je bil namreč sistem uporabe hitrega odziva Amber Alert Slovenija na družbenih omrežjih facebook in instagram za primere pogrešanih otrok.

Problematika pogrešanih otrok je zapletena in večplastna ter vključuje tudi preventivo, podporo in kasnejšo oskrbo, če je to potrebno. Slovenija sicer velja za zelo varno državo, zadnja ugrabitev otroka je bila po besedah policije pred več kot desetimi leti, v roku 24 ur pa je bila tudi uspešeno rešena in je bil otrok vrnjen staršem. "Kljub temu iščemo nova orodja, ki bi nam lahko olajšala delo oziroma smo lahko z njimi bolj učinkoviti. Eno takih orodij je tudi sistem opozarjanja oziroma hitrega odziva na izginotje otrok Amber Alert Slovenija. Z njim želimo obvestiti javnost o pogrešanju otroka in pozvati, da vsi po svojih zmožnostih pomagajo pri iskanju. Gre za način prostovoljnega sodelovanja različnih deležnikov za čim hitrejši odziv na obvestilo o ugrabljenem otroku. Iz več raziskav izhaja, da so prve tri ure po izginotju zanj najbolj ogrožajoče," so pojasnili pristojni pri policiji. 

Kako sistem deluje? 

Amber Alert Slovenija se uvaja v sodelovanju z družbo Meta na družbenih omrežjih facebook in instagram, sistem pa se bo aktiviral le v primeru najbolj resnih in najbolj ogrožajočih pogrešanj oziroma izginotij otroka. Aktiven bo 24 ur in ga bo le izjemoma možno podaljšati za 24 ur, potem ga je treba zbrisati. Tudi če otrok v tem času ne bo najden, ostaja razpis iskanja pogrešanega otroka v veljavi, dokler otrok ni najden. 

amber-alert-slovenija, slovenska-policija, pogrešani-otroci
Slovenska policija
Slovenska policija je v sodelovanju z družbo Meta uvedla orodje Amber Alert Slovenija.

Sistem bo ob aktivaciji vseboval samo osnovne podatke, ki so potrebni za uspešno izsleditev otroka ali storilca kaznivega dejanja, ti podatki pa bodo pripomogli k izsleditvi žrtve, ugotavljanju njene lokacije oziroma izsleditvi storilca. Policija bo vse sprejete klice, prijave in informacije sproti analizirala in vrednotila ter jih kasneje tudi ponovno preverjala. 

amber-alert-slovenia slovenska-policija meta pogrešani-otroci