vestnik

Odstop deveterice: Leljak bo večino iskal na predčasnih volitvah

Rok Šavel, 8. 11. 2023
Rok Šavel
Občinski svet je po odstopu večine članov postal formalno nesklepčen in nezmožen sprejemanja odločitev.
Aktualno

Devet članov 16-članskega občinskega sveta je podalo odstopno izjavo, zato bodo v radenski občini na sporedu predčasne volitve v občinski svet.

Po prejšnji sporni seji občinskega sveta Občine Radenci, ki je bila, kot smo razkrili, nesklepčna, je župan Roman Leljak hitro sklical novo, a ta, ki se je odvila minuli ponedeljek, 6. novembra, se ni odvila po njegovih željah. Občinskemu svetu se je namreč pridružil nadomestni član Aleksander Mulec, ki je zapolnil prosto mesto odstopljene Helene Hedžet iz svetniške skupine Svoboda. Tako je bilo razmerje moči v občinskem svetu ponovno izenačeno na osem proti osem, kar je usodno vplivalo že na sprejemanje potrebnih sprememb odlokov v zvezi s pripojitvijo enote radenskega vrtca h kapelski osnovni šoli. Še najhujši udarec pa je radenski župan doživel pri verjetno najpomembnejši točki dnevnega reda, rebalansu letošnjega proračuna. Ta je po navedbah Leljaka nujen zaradi podražitev, poplav in kritja stroškov javnih zavodov, ob tem pa občini zmanjkuje sredstev za izplačilo pomoči občanom ob rojstvu otroka in za ugodnosti za občane pri nakupu vstopnic za radensko zdravilišče. Po mnenju opozicije je rebalans preslabo obrazložen, ravno tako so ugotovili veliko nejasnosti in spornih postavk, pri katerih v rebalansu prihaja do zvišanja. Ta sicer predvideva za okoli 35-odstotno znižanje prihodkov in odhodkov, s čimer bi bil proračun težak slabih 9,5 milijona evrov. Pojasnila in obrazložitve predstavnice občinske uprave in župana, ki so mu opozicijski svetniki očitali slab odnos in nezmožnost sodelovanja, sam pa je enak očitek navrgel njim, niso zalegli. Izid glasovanja je bil klasičnih osem proti osem. Vidno razočarani Leljak je ob tem napovedal, da je to njegov zadnji mandat, hkrati pa je za naslednji četrtek, 16. novembra, sklical novo, izredno sejo, na kateri bi vnovič obravnavali prepotreben rebalans proračuna.



Sledijo predčasne volitve


Toda danes, dva dni po zadnji seji, se je zgodilo nekaj, kar glede na dogodke v zadnjem obdobju, indice in tudi naše prvotne špekulacije, niti ni posebej presenetljivo. Kot je namreč sporočil župan, je sprejel 9 odstopnih izjav svetnikov Občinskega sveta Občine Radenci, ki jih bo v roku 8 dni predal občinski volilni komisiji, ki bo začela voditi postopek v skladu z veljavno zakonodajo. "Sledijo predčasne volitve občinskih svetnikov v občinski svet in bodo izvedene v skladu z zakonodajo in predpisanimi roki. V tem času se bomo potrudili, da bo delo na občini potekalo nemoteno in bo izvedba nujnih del zagotovljena, kljub finančnim omejitvam, zaradi nepotrjenega rebalansa na zadnji redni seji občinskega sveta. V teh dneh vas bomo o vseh podrobnostih obvestili z dopisom, ki bo poslan občankam in občanom v vsa gospodinjstva," je napovedal Leljak. Ker je občinski svet sedaj v položaju, ko ni več sklepčen in pravno ne more sprejemati odločitev, se mora tako izvoliti vseh 16 novih svetnikov. Praviloma mora občinska volilna komisija razpisati predčasne volitve v 20 dneh po razpustu občinskega sveta, te pa se izvedejo najpozneje v dveh mesecih po razpustu.


Kot smo izvedeli, je odstopno izjavo podalo osem članov občinskega sveta, ki je tvorilo županovo koalicijo, gre za šest članov njegove liste in po enega člana liste SDS in NSi. Poleg njih pa je odstopil tudi Janez Konrad iz svetniške skupine opozicijske Svobode.

občina-radenci odstop predčasne-volitve