vestnik

Odstranjevali belo omelo v sadovnjaku v Cogetincih

V. T., 21. 1. 2019
Aktualno

Člani pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije izvedli akcijo na visokodebelnem sadovnjaku, odstranjevali so polparazitsko rastlino.

Člani pomurskega društva DOPPS so skupaj z lastniki sadovnjaka v Cogetincih - gre za visokodebelni sadovnjak, ki je viden, če se peljete po avtocesti od Maribora proti Murski Soboti in sicer na odseku, ki ga šoferji imenujejo "male Trojane", je pa med izvozoma Cerkvenjak in Vučja vas - izvedli akcijo odstranjevanja bele omele.

Obenem so 35. dreves v sadovnjaku tudi pomladitveno obrezali.

Gregor Domanjko, vodja pomurske sekcije DOPPSa: "Visokodebelni sadovnjak v Cogetincih smo izbrali za to, ker smo želeli lastnike spodbuditi k nadaljnji rabi in ohranjanju sadovnjaka in ker je dobro viden iz hitre ceste pred Cerkvenjakom ter zato lahko zgled drugim lastnikom visokodebelnih sadovnjakov. Drevesa v sadovnjaku so tudi življenjski prostor pticam, ki gnezdijo v duplih dreves "starih" sadnih sort.Na žalost se je na njih razrasla bela omela, polparazitska rastlina, ki drevesom odvzema vodo.Bela omela se po vzklitju na veji ali deblu, razširi v notranjost drevesa. Na zunanji površini pa tvori grmičkom podobno rast s plodovi, dokler se drevo od izčrpanosti in pomanjkanja vode ne posuši. Zato smo z odstranitvijo bele omele podaljšali življenjsko dobo dreves in jih naredili bolj privlačne za ptici smrdokavro in pogorelčka, ki sta v sadovnjaku v Cogetincih že gnezdili."

Domanjko dodaja, da iz izkušenj ugotavljajo, davečina lastnikov visokodebelnih sadovnjakov ne ve, da bela omela škodi njihovim drevesom: "Veliko pa je na žalost tudi takšnih, ki zaradi starosti bele omele ne zmorejo več odstranjevati. Po naporni, vendar uspešni akciji, so nas lastniki sadovnjaka povabili na malico in zelo okusen jabolčni sok, ki so ga v lanskem letu pridelali iz domačih jabolk, na ekološko sadjarski kmetiji v Stročji vasi."





Mojca Podletnik
Gregor Domanjko, predsednik pomurske sekcije DOPPS.
bela omela Visokodebelni sadovnjak cogetinci Pomurska sekcija Društva za opazovanje in proučev