vestnik

Odvetniku se smeji, plačan bo 250 evrov na uro  

Majda Horvat, 13. 6. 2018
Nataša Juhnov
Podjetje Ecos je v stečaju. 
Aktualno

Podjetju Ecosu v stečaju, ki ima v lasti zdaj nedelujočo lendavsko bioplinarno, odškodnina avstrijske zavarovalnice v višini 450 tisoč evrov. A polovico tega naj bi šla za plačilo odvetnika.  

Stečajni upravitelj podjetja Ecos Matjaž Nanut je sodišču podal predlog za plačilo odvetniških storitev v višini 200 tisoč evrov. Toliko namreč terja avstrijski odvetnik Mirko Silvo Tischler, ki je leta 2015 prevzel zastopanje družbe pri uveljavljanju odškodninskega zahtevka pri eni od avstrijskih zavarovalnic v zvezi z dogodkom, ki se je zgodil maja 2014. Odvetnik je primer prevzel po urni postavki 250 evrov, dogovoril pa se je tudi, da si bo odvetniška pisarna od prejete odškodnine najprej poravnala svoje terjatve do podjetja Ecos. Sredi lanskega leta je bila z zavarovalnico sklenjena poravnava v višini 450 tisoč evrov, denar pa je bil nakazan na račun odvetniške pisarne.

Odvetnik je stečajnemu upravitelju pojasnil, da je njegov bistveni prispevek v tem, da je izplačilo odškodnine dosegel po tistem, ko je bil zahtevek podjetja v osnovi zavrnjen in zadela za zavarovalnico končana. Stečajni upravitelj je Tischlerju predlagal plačilo opravljenega dela v skladu s slovensko odvetniško tarifo, vendar se ta s tem ni strinjal. Ker odvetnik nakazilo preostanka odškodnine pogojuje s prehodnim plačilom odvetniških storitev, je stečajni upravitelj sodišču predlagal, da za to izda soglasje.
ecos odškodnina bioplinarna