vestnik

Odziv občin: Imenovanje Kralja je koruptivno 

Janko Votek, 21. 6. 2019
Aleš Cipot
Slavko Petovar pravi, daj imenovanje Petra Kralja predstavlja konflikt interesov in izrazito korupcijsko tveganje. 
Aktualno

Prizadete občine, ki so bile izigrane pri razrešitvi direktorja JP Prlekija Davorina Kurbosa, zdaj opozarjajo na sporno imenovanje novega vršilca dolžnosti Petra Kralja. Stališče občin in opozorilo na protikorupcijska tveganja je pripravil župan Veržeja Slavko Petovar.
»Na 52. seji Sveta ustanoviteljic JKP Prlekija je bil sprejet sklep o imenovanju dr. Petra Kralja za vršilca dolžnosti direktorja JKP Prlekija. V zvezi s sprejetimi sklepi je Občina Veržej že na sami sejo podala mnenje, da je bil postopek sklepanja zaradi napačnega tolmačenja kvoruma nezakonit. O tem smo tudi obvestili predsedujočo Svetu ustanoviteljic JKP Prlekija. Občino Ljutomer. Kljub temu se sklepi izvajajo z neverjetno hitrostjo brez upoštevanja naših opozoril. Ker je imenovani vršilec dolžnosti direktorja obenem tudi Predsednik nadzornega sveta podjetja Komunale Radgona (KORA), ki je poslovno izrazito odvisna od poslov z JKP Prlekija, obenem pa je tudi član občinskega sveta občine Gornja Radgona ocenjujemo, da njegovo imenovanje predstavlja konflikt interesov in izrazito korupcijsko tveganje.


Na to opozarja tudi mnenje KPK o nadzoru nad delom javnega podjetja in vodenju poslov v javnem podjetju in ga povzemamo spodaj: Zakon o gospodarskih družbah v 505. členu določa pristojnosti družbenikov v gospodarskih družbah z omejeno odgovornostjo. Družbeniki po navedeni določbi odločajo o: sprejetju letnega poročila in uporabi bilančnega dobička; zahtevi za vplačilo osnovnih vložkov; vračanju naknadnih vplačil; delitvi in prenehanju poslovnih deležev; postavitvi in odpoklicu poslovodij (direktorjev); ukrepih za pregled in nadzor dela poslovodij; postavitvi prokurista in poslovnega pooblaščenca; uveljavljanju zahtevkov družbe proti poslovodjem ali družbenikom v zvezi s povračilom škode, nastale pri ustanavljanju ali poslovodenju; zastopanju družbe v sodnih postopkih proti poslovodjem, in drugih zadevah, za katere tako določa ta zakon ali družbena pogodba.
Vlogo družbenikov v javnih podjetjih, katerih ustanoviteljice so občine, izvajajo občine kot ustanoviteljice oziroma v njihovem imenu občinski sveti. Ti imajo po mnenju Komisije pravico odločati o vprašanjih, o katerih po 505. členu ZGD odločajo družbeniki. Med pristojnosti občinskega sveta (družbenika) sodi tudi imenovanje in odpoklic poslovodij (direktorjev) javnega podjetja.



Izhajajoč iz navedenih določb Komisija meni, da so pristojnosti, ki jih ZGD določa za družbenike gospodarskih družb z omejeno odgovornostjo hkrati tudi pristojnosti občinskih svetov občin ustanoviteljic javnega podjetja, ki posluje kot družba z omejeno odgovornostjo. Občinski svet lahko odločanje o posamičnih zadevah, ki so določene v 505. členu ZGD z Odlokom prenese tudi na skupščino družbenikov oziroma svet ustanovitelje.
Ob upoštevanju navedenega, komisija v zvezi z dodelitvijo ustanoviteljskih pravic skupnemu organu ustanoviteljev meni, da občinski svet občine ustanoviteljice lahko prenese na skupni organ ustanoviteljev le naloge, določene v 505. členu ZGD, med katere pa ne spadajo naloge vodenja poslov niti nadzora nad vodenjem in poslovanjem javnega podjetja, ki predstavljajo upravljanje in nadzor in ne sodijo med ustanoviteljske pravice.


Iz navedenega izhaja, da so Občinski sveti po mnenju KPK lahko edini pristojni za nadzora nad vodenjem in poslovanjem javnega podjetja, saj lahko na skupščino in skupni organ prenesejo zgolj izvajanje ustanoviteljske pravice (iz 505. člen ZGD-1), kar v povezavi z imenovanjem občinskega svetnika na mesto v.d. direktorja javnega podjetja in predsednika nadzornega sveta poslovno soodvisne družbe, pomeni izrazito korupcijsko tveganje.
Zgornje mnenje tako pomeni, da imajo Občinski sveti ustanoviteljic pristojnosti izvajanja nadzora nad poslovanjem javnega podjetja zato gre za nezdružljivost funkcije člana OS s funkcijo direktorja javnega podjetja po 37.a členu ZLS.
Od predsedujoče Svetu ustanoviteljic JKP Prlekija Olge Karba še enkrat zahtevam dosledno izvajanje protikorupcijske zakonodaje pri imenovanju v.d. direktorja JO Prlekija. Imenovanega v.d. dr. Petra Kralja pa prijazno opominjam na odgovornost, ki jo bo prevzel v primeru izvajanja postopkov, ki bi predstavljali korupcijsko tveganje,« je zapisal Slavko Petovar.

Nataša Juhnov
V Prlekiji je bo zaradi vode očitno še zelo vroče. 
davorin kurbus JP Prlekija Slavko Petovar