vestnik

Počivalšek: "Ne gre za afero, ampak odlično opravljeno delo"

M.V., 24. 4. 2020
STA
Zdravko Počivalšek
Aktualno

"Situacijo, v katerih se je Slovenija znašla zaradi pojava koronavirusa, ne moremo primerjati z nobeno drugo v zgodovini samostojne Slovenije,« je poudaril Počivalšek. "Tukaj ne vidim nobene afere ali pritiskov za podpis pogodbe. Ampak samo odlično opravljeno delo," je komentiral dogajanje.

Na današnji tiskovni konferenci je kot prvi izjavo podal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je s še nekaterimi drugimi vidnimi predstavniki politike znašel v središču afere vplivanja na nabavo zaščitnih mask. Slednje je označil kot »politično predstavo« in zanikal kakršno koli lobiranje. "Niti jaz, niti moji sodelavci, nismo lobirali, ali kakorkoli drugače politično vplivali na odločitve. Cilj je bil zagotoviti čimprejšnjo realizacijo pogodb, da čimprej zagotovimo opremo za zdravstveno osebje in vse, ki so jo tisti čas najbolj potrebovali."
»Situacijo, v katerih se je Slovenija znašla zaradi pojava koronavirusa, ne moremo primerjati z nobeno drugo v zgodovini samostojne Slovenije,« je  še poudaril. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je po njegovih besedah zahtevalo, da so vsi podatki o nabavah in vsebinah podpisanih pogodb javno dostopni. Prav tako je ministrstvo odločilo, da morajo biti pogodbe na portalu e-naročanje objavljene najkasneje v roku 48 ur. "S tem smo želeli zagotoviti transparentnost," je dejal. 
Po njegovih besedah nekdanji direktor blagovnih rezerv Zakrajšek tudi zavaja, ko pravi, da je bil na bolniški. Ta naj bi bil v samoizolaciji, kar je velika razlika, pravi minister. Pripravljen je razkriti komunikacijo med njima, da "ne bomo tavali v temi". Kot je še zatrdil bo ministrstvo, ki ga vodi, z namenom spoštovanja načel zakonitosti, preglednosti, učinkovitosti in gospodarnosti okrepilo nadzor nad Zavodom za blagovne rezerve in izvedlo tudi notranjo revizijo postopkov Zavoda.

aleksandra-pivec
STA
Med ključne ukrepe je ministrstvo za kmetijstvo uvrstilo tudi solidarnostni dodatek za kmetice in kmete starejše od 65 let v višini 150 eur in dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu iz 200 na 400 eurov.

Pripravljajo Zakon o samooskrbi
Ministrica Aleksandra Pivec pa je poudarila, da je epidemija pokazala, da je hrana strateška surovina vsake države. Zato intenzivno pripravljajo Zakon o samooskrbi, ki bo naslovil najbolj ključne izzive in priložnosti, s katerimi se srečujejo kmetje in celotna agroživilska veriga v Sloveniji. Opozorila je tudi, da je iz naslova Programa razvoja podeželja trenutno odprtih 5 javnih razpisov v skupni višini skoraj 19 mio eurov. Podrobne informacije o razpisih najdete na spletnih straneh ministrstva, za pomoč pa se lahko obrnete tudi na svetovalce.
Med ključne ukrepe je ministrstvo uvrstilo tudi solidarnostni dodatek za kmetice in kmete starejše od 65 let v višini 150 eur in dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu iz 200 na 400 eurov. 
Pričeli so tudi s pospešeno pripravo sprememb Programa razvoja podeželja 2014-2020. Z njim bodo bolj ciljno podprli določene investicije, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano in samooskrbo: investicije v rastlinsko pridelavo in njeno odpornost, investicije v skupne skladiščne kapacitete, skupne zbirne centre, pakirne linije, investicije v dobrobit živali ter v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov.
Zakonske zveze bo mogoče ponovno sklepati od torka naprej
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je povedal, da bo od torka, 28. aprila, ponovno mogoče sklepanje zakonske zveze na uradu ali na prostem, a v nekoliko okrnjeni zasedbi. "Poleg mladoporočencev bodo lahko prisotni še matičar in (ali) načelnik UE v vlogi pooblaščenca. Če bo poroka izvedena na prostem, sta lahko prisotni tudi priči."
Javnim uslužbencem, ki jim je bila zaradi epidemije onemogočena izraba lanskega letnega dopusta – ki jim je torej to delodajalec pisno prepovedal – do 30. junija letos, bodo lahko lanski dopust izrabili do konca leta 2020. Določili pa so tudi obseg sredstev za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, razdelitev sredstev na neposredne proračunske uporabnike ter kriterije za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom.
O dejanski višini posameznega dodatka za katerega koli zaposlenega v javnem sektorju bo odločil predstojnik, pri tem pa bo moral upoštevati nevarnost oziroma prekomerno obremenitev, predvsem pa omejitev dodeljenih sredstev.
Solidarnost EU je potrebno okrepiti
Jelko Kacin pa je povedal, da je včeraj potekala videokonferenca Evropskega sveta, na kateri je predsednik Janez Janša pozval k ustreznemu obsegu in strukturi finančnih sredstev za okrevanje in poudaril, da je potrebno solidarnost v EU okrepiti. Izpostavil je težak položaj turističnega sektorja in pozval k oblikovanju skupnega korona standarda za turistične zmogljivosti in storitve na ravni EU. 
koronavirus tiskovna-konferenca