vestnik

(ODZIV) Sabina Gutalj o stricih iz ozadja, kdo se skriva za sodniškimi haljami in boju Davida proti Goljatu

Vestnik.si, 3. 12. 2020
Nataša Juhnov
Sabina Gutalj
Aktualno

Nekdanja pravnica v mestni občini bo še naprej iskala pravico.

Poročali smo že uspešnem predlogu Mestne občine Murska Sobota za revizijo sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča v primeru izredne odpovedi delovnega razmerja Sabini Gutalj, nekdanji vodji oddelka za splošne zadeve in pravne svetovalke v upravi mestne občine.

Zdaj pa v celoti objavljamo komentar Sabine Gutalj.

»Vsekakor to ni končni epilog, končno sodbo bo pisalo Evropsko sodišče za človekove pravice. Nisem zastonj napovedovala, da bo končno besedo v tem primeru imelo Evropsko sodišče za človekove pravice. Morate razumeti, da sem v tem sporu borim z višjimi silami in da se borim za skupno dobro vseh nas, ki smo navadni državljani Republike Slovenije. Vse, kar lahko ta trenutek povem, da je Vrhovno sodišče v mojem primeru prevzelo vlogo "eksekucijskega senata", saj je s pravnega vidika odločba Vrhovnega sodišča povsem arbitrarna in samovoljna in je samo vrh ledene gore vsega, kar se v tem sodnem postopku dogaja.

Že to, da sojenje traja šest let, medtem ko zakon predpisuje za tovrstne postopke, da morajo biti rešeni v šestih mesecih, povprečno razumnemu človeku govori samo zase. Dejstvo, da so v tem času bile izdane štiri diametralno nasprotne sodbe, pa pove veliko o kredibilnosti slovenskega sodnega sistema.

Ključno vprašanje, ki se mi poraja, ni več ali slovenski sodni sistem v mojem primeru dela zakonito. Ključno vprašanje je še samo, kdo se skriva za sodniškimi haljami in kdo so strici iz ozadja.

Naša skupna dolžnost, mene in vseh nas je, da te ljudi s skupnimi močmi izvlečemo iz ozadja. Ker so samo skriti močni in ker samo iz ozadja lahko sistemu vsiljujejo argument moči nad močjo argumenta. Ko pa bodo enkrat privlečeni na plano, pa bodo to svojo moč vplivanja izgubili.

Vsekakor sem za to, da se sedaj celotni Sloveniji predočijo listinska dokazila iz tega procesa, ki utemeljujejo vse moje gornje navedbe o tem, da gre za takšne hude nezakonitosti, da je potrebno z vso resnostjo sprožiti postopke preiskave.

V kratkem bom sklicala tudi tiskovno konferenco, kjer bom podrobneje spregovorila o vsem, kar se je dogajalo teh 6 let na sodiščih. Ob tej priliki tudi pozivam vse dobromisleče, da stojite za mano, tako medije kot državljane in da v tej borbi Davida proti Goljatu na koncu vseeno zmaga pravo in pravica.«

sabina-gutalj MOMS tožba