vestnik

Oktobra bodo končno začeli delati. Če bo lepo vreme ... 

Timotej Milanov, 26. 9. 2018
Nataša Juhnov
V Černelavcih, kjer se spopadajo s poplavljanjem kleti, nestrpno čakajo, da bo občina celovito uredila kanalizacijski sistem. 
Aktualno

Na občini so poleti izdelali projektno dokumentacijo za vgradnjo dvakrat večjih cevi

Pred dvema letoma je murskosoboški mestni svet potrdil elaborat o oblikovanju cene čiščenja komunalne odpadne vode in padavinske vode z javnih površin ter cene storitev čiščenja padavinske vode s streh v Mestni občini Murska Sobota. Ta je za naselja z mešanim komunalnim sistemom pomenil zvišanje cen storitev odvajanja in čiščenja padavinskih vod, občani pa so to dajatev poimenovali davek na dež. Občini smo zastavili vprašanje, koliko dodatnega denarja so od uvedbe zbrali na podlagi tega zvišanja. V mestni upravi vnovič pojasnjujejo, da je poimenovanje davek na dež napačno in da se v skladu z uredbo zaračunavata zgolj odvajanje in čiščenje padavinskih voda. »Tako se na območjih mestne občine, kjer se uporablja mešani sistem odvajanja komunalnih in padavinskih voda, v skladu z uredbo zaračunavajo odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode ter odvajanje in čiščenje padavinske odpadne vode,« pišejo. Dodajajo še, da so bile trenutno veljavne cene sprejete pred enim letom, ko je mestni svet hkrati sprejel sklep o 100-odstotnem subvencioniranju omrežnine za odvajanje in čiščenje padavinske vode. »V skladu s sprejetim sklepom gospodinjstva na območju mestne občine ne plačujejo omrežnine za odvajanje in omrežnine za čiščenje padavinske vode s streh, ampak ju financira mestna občina iz občinskega proračuna.« Po občinskih podatkih so tako v obdobju od junija 2017 do danes za subvencioniranje omrežnine odvajanja in čiščenja padavinske vode iz proračuna namenili 218 tisoč evrov. Komunala je v tem času gospodinjstvom za storitev odvajanja in čiščenja padavinske vode zaračunala 265 tisoč evrov, od tega je bilo 211 tisoč evrov zaračunanih za čiščenje odpadnih padavinskih voda, kar izvaja družba Petrol, 54 tisoč evrov pa je za odvajanje pobrala Komunala.


464f1819134d2154d260ada9ec91b891
Nataša Juhnov
Davek na dež je sprožil precej negodovanja, občina odgovarja, da je ceno čiščenja in odvajanja padavinske vode subvencionirala.


Davek na dež je še posebej razburil prebivalce Černelavec, ki se zaradi dotrajanega kanalizacijskega sistema že leta borijo s poplavljanjem kletnih prostorov stanovanjskih hiš ob večjih nalivih, denar, zbran z davkom na dež, pa naj bi po prvotni zamisli namenili tudi za sanacijo kanalizacije. Siti obljub občine so junija izvedli zbor občanov, na katerem so s predstavniki občine in Komunale razpravljali o možnostih za rešitev nastale situacije, najeli pa so tudi odvetnika, saj razmišljajo o tem, da bi tožili občino. Na sestanku so se med drugim še dogovorili, da jim bodo predstavniki javnega podjetja najpozneje do začetka oktobra predstavili celovito analizo stanja kanalizacijskega sistema. Po besedah predsednika Krajevne skupnosti Černelavci Mirana Forjaniča do danes niso od občine dobili še ničesar. Na omenjenem sestanku so bile za rešitev nastale situacije predstavljene tri možnosti, kot najboljša je bila ocenjena tista, po kateri bi v naselju ostal mešani kanalizacijski sistem, vgradili pa bi večje kanalizacijske cevi. Tak poseg je bil finančno ovrednoten na 850 tisoč evrov. V mestni upravi pojasnjujejo, da je v juliju potekala sanacija kanalizacijskega omrežja, v okviru katere so zatesnili in očistili kanalizacijsko omrežje od znotraj v kanalu K7 v Dalmatinovi in Liškovi ulici in dodatno na kraku K8 v Slovenski ulici. »Glede na ugotovljene težave smo s prerazporeditvijo sredstev zagotovili dodatna sredstva v občinskem proračunu za odpravo napak.« Dodajajo, da je bila v juliju in avgustu izdelana projektna dokumentacija za rekonstrukcijo – povečanje dimenzij kanalizacijskih cevi, tako da bodo imele odslej na posameznih odsekih dvakrat večji premer (fi 600) v skupni dolžini 450 metrov. »Javno naročilo je v fazi zaključka, v kratkem pričakujemo podpis pogodbe z izvajalcem, začetek izvedbe je načrtovan za sredino oktobra, dela se bodo izvajala v oktobru in novembru.« Pri tem še zapišejo, da je izvajanje odvisno tudi od vremenskih razmer.

kanalizacija Mestna občina Murska Sobota