vestnik

V petek več kot četrtina pozitivnih testov, umrlo 34 ljudi. IJS: Prenizka upočasnitev okužb

Vestnik, STA, 7. 11. 2020
Niko Časar
Koronavirus.
Aktualno

V petek so ob 6340 testih potrdili 1612 novih okužb, kar predstavlja 25,43 odstotka pozitivnih izvidov, kar je sicer manj kot v četrtek.

Po podatkih covid-19 sledilnika bolnišnično oskrbo potrebuje 1084 bolnikov, od teh jih je 178 na oddelku intenzivne terapije, 135 ljudi so na novo hospitalizirali, iz bolnišnic pa so odpustili 93 oseb. Za posledicami covida-19 in pridruženih bolezni je včeraj umrlo 34 ljudi, kar je največ v enem dnevu. Število smrtnih žrtev tako v Sloveniji preseglo število 500. 

Trenutni podatki kažejo na rast epidemije

Trenutni podatki kažejo na rast epidemije novega koronavirusa. Če bodo ukrepi, sprejeti 26. oktobra, zadostni, je mogoče pričakovati vrh epidemije, je za STA ocenil vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan (IJS) Leon Cizelj. Število okužb sicer upada, a je, pravi, ta upočasnitev prenizka, da bi ustavili epidemijo. Še vedno je najbolj zanesljiv podatek število bolnikov v bolnišnicah. Reprodukcijsko število trenutno znaša 1,5, kar pomeni, da se število pozitivnih primerov podvoji v 12 ali 13 dneh, je pojasnil Cizelj. »Če bodo ukrepi, sprejeti 26. oktobra, dovolj prijeli, lahko v nekaj dneh pričakujemo vrh epidemije,« je povedal. Mogoče pa je tudi, da ukrepi niso zadostni in da bo število okužb še naraščalo. Kako hitra bo ta rast, je danes nemogoče napovedati.

Institut Jožef Stefan
Institut Jožef Stefan
Leon Cizelj je vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožefa Stefana (na fotografiji).

Rast števila novih okužb se je upočasnila, a je ta upočasnitev še prenizka, da bi ustavila epidemijo. »Pred tem je bilo reprodukcijsko število okoli dva, številke so se podvojile v šestih dneh. Zdaj smo na 1,5, številke pa se podvojijo na 12 ali 13 dni. Vsekakor imamo počasnejšo rast in to je po vsej verjetnosti posledica ukrepov, ki so bili sprejeti okoli 20. oktobra,« je pojasnil Cizelj. Takrat je začela veljati prepoved gibanja v nočnem času, druženje se je omejilo na največ šest oseb, prehajanje med občinami pa ni bilo več mogoče. Naslednji dan, 21. oktobra, pa so tudi na Goriškem in Primorsko-notranjskem začeli veljati strožji ukrepi, kot sta obvezno nošenje maske na prostem in prepoved delovanja gostinskih lokalov. Kot je dejal Cizelj, regijskih podatkov z njihovim modelom sicer ne spremljajo. Po besedah Cizlja bo po spremenjenem režimu testiranja treba še počakati na stabilizacijo številk. »Sprememba v načinu testiranja povzroči nekaj dni zamude,« je pojasnil in dodal, da so podobno zamudo zabeležili tudi v prvem valu.

koronavirus statistika novi-podatki
Kaj zdaj berejo drugi