vestnik

Okužena stanovalka iz soboškega doma bo v kliničnem centru vsaj do ponedeljka

STA/Vestnik, 17. 4. 2020
Jure Zauneker
Bolnica iz soboške enote doma starejših Rakičan, pri kateri so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom in je trenutno v UKC Maribor, po njegovih besedah ne potrebuje medicinske oskrbe in ne kaže nobenih znakov bolezni.
Aktualno

Primer okužene varovanke soboške enote doma starejših Rakičan, za katero v domu ne želijo, da se iz bolnišnice vrne med zdrave stanovalce, bo konec tedna obravnavala komisija na ministrstvu za zdravje. Poskušala naj bi opredeliti izjeme pri pravilih obravnave pacientov, ki bi jih lahko uporabili v podobnih primerih.

Takšen sklep so po besedah direktorja doma starejših Rakičan Zorana Hoblaja sprejeli na današnjem sestanku pristojnih v Murski Soboti, na katerem so sicer tudi izvedeli za odločitev Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, da varovanko do nadaljnjega vseeno zadržijo v bolnišnici.

Sprva so soboškemu domu starejših sporočili, da bodo omenjeno bolnico v prihodnjih dneh pripeljali nazaj v Mursko Soboto. A so se tam temu uprli. Kot je v četrtek v sporočilu za javnost zapisal direktor doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, so proti vrnitvi, ker menijo, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe s covidom-19.



"Ker v enoti nimamo nobenih potrjenih dodatnih okužb, bi bilo popolnoma nesmiselno tako osebo vračati v dom, še posebno ob dejstvu, da so bolnišnice prazne in je v njih nameščenih samo okoli 100 oseb s covidom-19," je izpostavil Hoblaj. Po njegovem prepričanju ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativni.

"Z rešitvijo, da ostane na UKC Maribor in da ne povzročamo dodatnih nevarnosti s premeščanjem v dom, se strinjamo, saj smo to tudi sami predlagali. Če bi imeli nadaljnje potrjene primere, vrnitvi ne bi nasprotovali, ker bi jih v tem primeru obravnavali več po istem postopku in skoraj ni razlike, če imamo tri ali štiri. A dokler ni potrditve pri drugih, je varovanko nesmiselno vračati v dom in tvegati, da dobimo nov izbruh okužbe," je po sestanku povedal Hoblaj.

f1eba77c2088ed36c5feb7453c2db863
Nataša Juhnov
Zoran Hoblaj.

V soboški enoti doma so sicer potrdili le eno okužbo, novih ni ne pri stanovalcih enote ne pri zaposlenih.

Usoda okužene varovanke na komisijo ministrstva za zdravje

V Murski Soboti je bil danes na zahtevo Hoblaja v zvezi z zapletom sestanek s predstavniki pristojnih služb. Na sestanku so sodelovali predstavniki ministrstev za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na čelu z ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem, ministrstva za zdravje prek videokonference, soboški župan Aleksander Jevšek, predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, splošne bolnišnice Murska Sobota, vsi pristojni koordinatorji, domska zdravnica, predsednica sveta zavoda, predstavniki zaposlenih in skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost iz doma starejših Rakičan, je bil sestanek konstruktiven. "Vsak udeleženec pa je predstavil tudi svoje poglede na nastalo situacijo. Vsi se dobro zavedamo, da je potrebno spoštovati vsa veljavna navodila, usmeritve in pravila, prav tako pa smo se strinjali da gre za situacijo, ki predstavlja neko izjemo in da je potrebno za take izjeme poiskati ustrezne rešitve, ki bodo veljale za vse," piše.

Kot so še navedli, so se na sestanku dogovorili, da bo okužena stanovalka v mariborskem kliničnem centru ostala vsaj do ponedeljka, 20. aprila. Do takrat se bo sestala tudi pristojna komisija Ministrstva za zdravje, ki bo preučila nastalo situacijo, ter poskušala najti izjeme od veljavnih pravil obravnave pacientov, ter take izjeme tudi opredeliti za vse podobne primere na nivoju celotne države.

Na UKC Maribor so že dopoldne sporočili, da bodo pacientko začasno obdržali, pristojne pa pozvali k rešitvam za takšne primere. Direktor UKC Vojko Flis je povedal, da varovanka sicer ne potrebuje nobenega posebnega zdravniškega zdravljenja in bi jo lahko odpustili, a se upravičeno zastavlja vprašanje, kam bi jo odpustili.

Po neuradnih informacijah naj bi bolnico zadržali v UKC dokler dva zaporedna testa ne bosta negativna. 

bolnišnica koronavirus dom starejši