vestnik

Omejitev antibiotikov v živinoreji  

Janko Votek, 8. 11. 2018
Nataša Juhnov
Slovenska živinoreja je med najmanjšimi porabniki antibiotikov v Evropi. 
Aktualno

Konec oktobra je Evropski parlament potrdil ukrepe za omejitev uporabe antibiotikov na kmetijah. S sprejetjem omejitev uporabe antibiotikov v živinoreji se je odzval na posledice prevelike uporabe antibiotikov.

V Evropi letno umre 25 tisoč ljudi zaradi okužb z bakterijami, ki so odporne proti antibiotikom. Mednarodna potrošniška organizacija (CI) je že pred dvema letoma izpostavila, da je vzrok v prekomerni uporabi antibiotikov, ključen vir problemov pa je v kmetijstvu. Polovica proizvedenih antibiotikov se uporabi v kmetijstvu. Slovenija je ena izmed držav, ki je v samem evropskem vrhu po najmanjši količini uporabljenih antibiotikov v živinoreji. V Sloveniji porabimo 22 mg antibiotikov na kilogram žive teže.



To nas uvršča na četrto mesto po najmanjši količini uporabljenih antibiotikov. Pred nami so po manjši uporabi le Islandija, Norveška in Švedska. Za primerjavo uporabe antibiotikov v živinoreji med državami se izračunava populacijska korekcijska enota (PKE), ki se izračuna tako, da se število vseh živali v živinoreji pomnoži s teoretično težo (v kg), pri katerih je verjetnost, da se žival zdravi z antibiotiki. Količina zdravil se potem deli s PKE in tako dobimo vrednost mg/PKE, oziroma kilogram žive teže. Med največjimi porabnicami antibiotikov so Italija z 230 mg/PKE, Madžarska s 302 mg/PKE, Nemčija s 197 mg/PKE. Avstrija uporabi 57 mg/PKE. Italija je neto uvoznica vseh vrst mesa in se s svežim mesom na pojavlja na našem trgu. Je pa velika izvoznica suhomesnatih izdelkov in delikates. Predvsem Nemčija in Avstrija pa sta državi, iz katerih trenutno uvažamo velike količine predvsem svinjskega mesa.
Sprejeti ukrepi v Evropskem parlamentu strogo prepovedujejo uporabo antibiotikov kot »sanacijski ukrep« za rejo živali v slabih pogojih. Prepovedana je uporaba na skupinah živali, če obstaja indikacija okužbe na eni ali nekaj živalih. Omejen je tudi drug vir »kontaminacije« mesa z antibiotiki. Pri uvozu mesa iz tretjih držav bo potrebno spoštovati standarde EU, ki prepoveduje uporabo antibiotikov za spodbujanje rasti.

36114433cc487e49daec49eb501b0301
Nataša Juhnov
Preventivne ukrepe za zmanjševanje porabe antibiotikov je Slovenija začela uvajati že pred dvema desetletjema in ni čakala na ukrep dobrobit živali.

Foto:nataša Juhnov
Pri nas uporabimo le 22 mg antibiotika na kilogram žive teže, Madžarska 302 in Nemčija 197 mg.
Slovenija ima najmanj antibiotikov v mesu