vestnik

Omikron že potrdili pri naših sosedih

R.Š., 27. 11. 2021
Profimedia
Prvo okužbo z novo različico so v Italiji potrdili pri potniku iz Mozambika.
Aktualno

Novo različico koronavirusa B.1.1.529 so potrdili že v več evropskih državah.

Te dni svet vznemirja odkritje nove, domnevno bolj nalezljive različice koronavirusa, ki so jo pri svetovni zdravstveni organizaciji poimenovali omikron po petnajsti črki grške abecede. Različica, ki jo je kot prva potrdila Južna Afrika, naj bi bila še bolj nalezljiva kot trenutno prevladujoča delta, zato so evropske države, med njimi tudi Slovenija, že sprejele stroge omejitve pri potnikih, ki prihajajo iz Južne Afrike oziroma držav, kjer so okužbe z novo različico potrjene.

Najprej so prvo okužbo z omikronom potrdili v Belgiji, nato pa danes še v Veliki Britaniji in Nemčiji ter nazadnje še prvi primer tudi v sosednji Italiji. Slovenska vlada je sinoči na dopisni seji sprejela spremembo odloka, ki določa obvezno karanteno ob vstopu v Sloveniji za osebe, ki imajo prebivališče v državah z novo različico ali osebe, ki so se v zadnjih dveh tednih zadrževale v teh državah.


Fafangel: Brez panike, omikron ne povzroča resnega poteka bolezni

Pojav nove, skrb vzbujajoče, različice koronavirusa je komentiral tudi prvi epidemiolog v državi in predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel. Poobjavil je namreč tvit predstojnice južnoafriške zdravstvene organizacije, ki je pojasnila, da okužba z omikronom povzroči le blažjo obliko bolezni, ki poteka brez izrazitih simptomov.

covid-19 omikron nova-različica karantena