vestnik

Opita tožilka: Vodja je napovedal ukrepanje

ABE, 28. 2. 2019
Nataša Juhnov
Policisti so v prometu ustavili vinjeno uslužbenko murskosoboškega tožilstva.   
Aktualno

Primer v prometu vinjene murskosoboške tožilke še brez epiloga. Pred šestimi leti močno opit med vožnjo že en murskosoboški tožilec, ki pa je danes odvetnik. Na vrhovnem državnem tožilstvu poudarjajo, da ne tolerirajo vožnje pod vplivom alkohola preko zakonsko dovoljene meje, tudi če je izven službenega časa.

O usodi okrožne državne tožilke Anice Šoštarič, ki so jo, kot smo v torek razkrili prvi, pred dnevi krepko opito med vožnjo sicer izven službenega časa – alkotest ji je menda nameril kar štirikrat večjo količino alkohola, kot je dovoljeno – v Murski Soboti zasačili policisti, bo več znanega v prihodnjih dneh. Policisti, ki zaradi varstva osebnih podatkov niso potrdili, da so ustavili murskosoboško tožilko, so udeleženki v prometu izrekli globo v višini 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.


b11635a19f2cd9da5c98c1663df85489
Nataša Juhnov
Drago Farič, vodja murskosoboškega okrožnega tožilstva, je napovedal ukrepanje proti tožilki, ki so jo policisti ujeli opito v prometu.


Z vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da je vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski SobotiDrago Faričgeneralnega državnega tožilca že seznanil s primerom državne tožilke, ki je vozila pod vplivom alkohola nad zakonsko mejo dovoljenega. Na vrhovnem državnem tožilstvu ob tem še poudarjajo, da ne tolerirajo vožnje pod vplivom alkohola preko zakonsko dovoljene meje, tudi če je vožnja izven službenega časa, saj takšno ravnanje tožilca kot javnega funkcionarja krni ugled poklica državnega tožilca.
Drago Farič je v izjavi medijem povedal, da mu je že dan po dogodku tožilka sama povedala, kaj se je zgodilo. »Potem sem policijo uradno prosil za podatke. O morebitnih ukrepih se še nisem odločil, ker sem si vzel čas za premislek,« je še dejal vodja murskosoboškega tožilstva.


Marca 2013 se je zaradi vožnje v opitem stanju v policijskem postopku že znašel en murskosoboški tožilec Bojan Misja. Vinjen, alkotest je namreč pokazal krepko čez dovoljeno mejo, je takrat v Murski Soboti celo povzročil prometno nesrečo, policisti pa so ga zaradi prometnega prekrška pridržali do streznitve. Takratni vodja murskosoboškega tožilstva je proti tožilcu vložil pobudo za uvedbo disciplinskega postopka na vrhovnem državnem tožilstvu, Misja pa je vmes sam slekel tožilsko togo, in je danes odvetnik v Lendavi.


Napovedal je tudi, da bodo ukrepali v skladu z zakonom o tožilstvu, kar pomeni, da lahko da pobudo za disciplinski postopek generalnemu državnemu tožilstvu. »Sankcije v tem primeru so lahko vse od opomina do premestitve, znižanja plače in v skrajnem primeru tudi prenehanje funkcije. To je najhujša možna sankcija, ki se lahko izreče, o tem pa bo odločalo disciplinsko sodišče. Z generalnim tožilcem sva se dogovorila, da svojo odločitev sporočim v petih dneh,« je včeraj pojasnil Farič. V sredo je Šoštaričeva sicer še bila v službi, imela tudi obravnave na okrožnem sodišču v Murski Soboti, a je nato že pred koncem delovnika vzela dopust.

Nataša Juhnov
Murskosoboško tožilstvo je zaradi vožnje v opitem stanje ene od uslužbenk vzbudilo zanimanje javnosti. 
alkotest tožilec anica šoštarič policija