vestnik

Pogonska goriva od danes nekoliko cenejša

Vestnik.si, STA, 10. 10. 2023
Sašo Švigelj / M24
/
Aktualno

Cene 95-oktanskega bencina in dizla se bodo na servisih zunaj avtocest kljub zvišanim trošarinam danes znižale. Liter bencina se bo pocenil za 5,2 centa na 1,536 evra, liter dizelskega goriva pa za 1,3 centa na 1,651 evra. Za liter kurilnega olja bo treba odšteti 1,6 centa manj, to je 1,233 evra.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji zvišala trošarine za vse tri vrste goriva. Ob tem budno spremljajo razmere na trgu naftnih derivatov in s prilagajanjem trošarin ohranjajo dostopne maloprodajne cene, so poudarili v vladi. Hkrati pa si morajo glede na razmere, ko se namenja finančna sredstva za obnovo prizadetih območij po avgustovskih poplavah, prizadevati tudi za doseganje javnofinančne vzdržnosti, so dodali.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva, 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

bencin cene goriva