vestnik

Opozorilni sistem za večjo varnost v nevarnem križišču v Bakovcih

Vestnik, 10. 11. 2020
Nataša Juhnov
Nepregledno križišče na glavni prometni smeri v Bakovcih, pri Gostilni Rajh, kjer se zgodi več prometnih nesreč, bo opremljeno z opozorilnim inteligentnim sistemom.
Aktualno

Nepregledno križišče na glavni prometni smeri v Bakovcih, pri Gostilni Rajh, bo opremljeno z opozorilnim inteligentnim sistemom COPS@road za nepregledna križišča.

Omenjeni sistem je sestavljen iz svetlobnih prometnih znakov z vsebino, prilagojeno določenemu križišču ter detektorjev in služi za povečanje varnosti na nevarnih cestnih odsekih, kot so nezaznavna križišča, ostri ovinki, nepregledni podvozi in podobo. Ta sistem z detektorji zazna prisotnost ali približevanje prometnih udeležencev nevarnemu odseku in jih s svetlobnim signalom opozori na potencialno nevarnost trka. 

Iz Mestne občine Murska Sobota so sporočili, da bodo v sklopu ureditve križišča tudi dodatno označeni prehodi za pešce, odstranila pa se bo tudi vegetacija zaradi boljše preglednosti v križišču. Napovedujejo, da bodo dela končana do konca leta. Kljub vsemu pa opozarjajo na to, da k varnosti največ pripomorejo udeleženci v cestnem prometu z mirno in preudarno vožnjo ter upoštevanjem cestno prometnih predpisov in prometne signalizacije. Dodali so še, da sistem COPS@road deluje avtonomno in na zeleno energijo, meri pa tudi hitrosti vozil in beleži frekvenco prometa. 

bakovci križišče signalizacija