vestnik

V primeru pouka na daljavo, organizacijo brezplačnega toplega obroka prevzemajo občine. Kdo bo do njega upravičen?

Vestnik, 5. 11. 2020
Nataša Juhnov
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skupaj z občinami oblikovalo možnost zagotavljanja brezplačnega toplega obroka za učence in dijake.
Aktualno

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skupaj z občinami oblikovalo možnost zagotavljanja brezplačnega toplega obroka za učence in dijake. Organiziranost toplega obroka bo odvisen od načina izobraževanja, pripravljeni pa so trije scenariji.

V primeru izobraževanja na daljavo za vse učence in dijake bodo organizacijo toplega obroka prevzele lokalne skupnosti. Če so občine manjše, jih lahko med seboj več sodeluje. Skupnosti bodo morale izvesti izbor šole ali več njih, ki bodo ta topli obrok pripravljale. 

Komu pripada?

Kot je pojasnjeno v okrožnici, brezplačni topli obrok pripada učencem in dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji ali odločbi na podlagi vloge za priznanje pravice do subvencije malice ali kosila, ne presega 382,82 evrov. Gre za tretji dohodkovni razred otroškega dodatka ali drugi razred državne štipendije. Topli obrok bo na voljo tudi tistim, ki so nameščeni v rejniških družinah. 

"Učenci in dijaki se na topli obrok prijavijo preko šole, ki jo obiskujejo, le-ta pa za učence, ki so prijavljeni na šolsko kosilo, upravičenost do brezplačnega obroka preveri v CEUVIZ (centralna evidenca udeležencev vzgoje in izobraževanja)," piše v okrožnici. Šole bodo nato podatke o prijavah posredovale občini, ta pa bo na podlagi zbranih potreb organizirala pripravljanje in distribucijo toplega obroka za svojo lokalno skupnost.

bb49cca2ddede96c76e1ef94cfb1e17d
Nataša Juhnov
V primeru izobraževanja na daljavo za vse učence in dijake bodo organizacijo toplega obroka prevzele lokalne skupnosti.

Obrok bodo na šoli prevzeli učenci in dijaki oziroma njihovi starši. Izjemoma bo na voljo tudi dostava na dom ali ustrezna razdelilna točka v lokalni skupnosti. Sredstva za zagotavljanje toplega obroka bo kril državni proračun, ceno obroka pa bo določila ministrica. 

Če bo pouk za učence in dijake kombiniran

Učencem, ki se bodo izobraževali v šoli, bo hrana zagotovljena v skladu z Zakonom o šolski prehrani. Tistim učencem, ki se bodo izobraževali na daljavo, bo šola obrok organizirala po enaki ceni kot za tiste, ki bodo imeli pouk v šoli. Za dijake, če se bodo izobraževali na daljavo, pa bo občina določila šolo, v kateri bodo dijaki lahko prevzeli topli obrok. Kriterij za upravičenost do brezplačnega toplega obroka je enak kot pri prvi točki. Prav tako bosta po enakem principu potekala prijava do obroka in prevzem obroka. 

Pripravljen pa je tudi tretji scenarij, in sicer da pouk za vse poteka v šoli. V tem primeru, bodo osnovne in srednje šole šolsko prehrano organizirale v skladu z Zakonom o šolski prehrani. 

brezplačni-topli-obrok dijaki-in-študenti ministrstvo-za-izobraževanje