vestnik

(OŠ I Murska Sobota) Do decembra bodo telovadili še zunaj, župan s prstom kaže na izvajalca

Rok Šavel, 16. 11. 2023
Jure Zauneker
Telovadnica osnovne šole I Murske Sobote naj bi bila z novim športnim podom v uporabi šele decembra.
Aktualno

Dela v športni dvorani, kjer poteka zamenjava dotrajanega parketa, bi po pogodbi morala biti dokončana že konec oktobra.

Že leto dni se vleče zgodba z zamenjavo dotrajanega in že nevarnega športnega poda v telovadnici soboške prve osnovne šole. Lani je razpis za zamenjavo poda padel vodo zaradi različnih dejavnikov, letos je bil v začetku junija vendarle objavljen in v drugi polovici julija je soboška občina podpisala več kot 350 tisoč evrov težko pogodbo z izbranim izvajalcem. Hitro je bilo jasno, da do začetka novega šolskega leta telovadnica z novim športnim podom še ne bo nared.

Po pogodbi ima izvajalec, družba Lesnina MG, rok za dokončanje del največ 100 koledarskih dni od podpisa pogodbe, kar se je zgodilo 18. julija. To pomeni, da bi do primopredaje moralo priti nekje v času krompirjevih počitnic.

Krivda na strani izvajalca


Toda dela se niso zaključila niti po počitnicah in bodo, kot sta nam pojasnila tako ravnatelj Aleš Benko, kot soboški župan Damjan Anželj, končana po novem šele s prvim decembrom. V tem času je športna dvorana neuporabna za športna društva, kakor tudi za več kot 600 učencev, ki se pri urah športne vzgoje prilagajajo, kakor se pač lahko. Zaradi relativno ugodnih temperatur, čeprav temu ni vselej tako, tudi s koriščenjem zunanjih površin. Najem notranjih prostorov po besedah ravnatelja za teh nekaj mesecev preprosto ne bi bil učinkovit, niti gospodaren. Benko težavo vidi predvsem v tem, da je prišlo do prepozne uvedbe v delo, kar pa je povezano tudi z datumom objave javnega naročila. Anželj na drugi strani pravi, da je za zamudo odgovoren izvajalec, kar naj bi ugotovil tudi nadzornik. Izvajalec je poleg tega želel še dodatno podaljšati terminski načrt, a na mestni občini na to niso pristali. Že tako ali tako se pogodbeni rok krši, zaradi česar bo izvajalec moral plačati pogodbeno kazen, v kolikor je, oziroma bo, krivda zares na njegovi strani. Pogodbena kazen znaša dva promila od skupne vrednosti pogodbenih del za vsak zamujeni dan. Preračuno to pomeni, da bi soboška občina lahko od izvajalca terjala celo 20 tisoč evrov in več.

Učenci, kakor tudi drugi uporabniki športne dvorane prve soboške osnovne šole, bodo tako po zadnji časovnici na novem športnem podu lahko izvajali športne aktivnosti še letos. Če seveda ne pride do dodatnih, neodobrenih zamud izvajalca, kljub tveganju (višje) pogodbene kazni.

športni-pod osnovna-šola-i-murska-sobota aleš-benko damjan-anželj mestna-občina-murska-sobota