vestnik

Tako so se imeli mladi na jezikovni ekskurziji v Londonu

Vestnik.si, 1. 4. 2024
StudioWolf.si
Učenci Osnovne šole II Murska Sobota so se mudili na štiridnevnem jezikovnem potovanju v Londonu.
Aktualno

Učenci so se odpravili na nepozabno, poučno štiridnevno jezikovno potovanje v London .

Osmošolci in devetošolci OŠ II Murska Sobota so se pred kratkim podali na poučno štiridnevno jezikovno potovanje v London v organizaciji turistične agencije LTA.

V London so prispeli v jutranjih urah. Za nekatere učence je bilo to prvo potovanje z letalom, kar je bila zanje zelo prijetna izkušnja, saj je bil let miren brez turbulenc. Najprej so se namestili v hotelu, odložili prtljago in se takoj odpravili raziskovat eno izmed najlepših evropskih prestolnic. Na potovanju sta jih spremljala izkušena vodiča, ki sta jim dajala napotke na vsakem koraku. Že takoj na začetku so izkusili vožnjo s podzemno železnico, kar je bilo zanje nekaj povsem novega. Osupnila jih je gneča, lepota mesta in mogočne stavbe. Hitrost, poslušnost, odzivnost in občudovanje novega ter lepega so bile njihove prioritetne vrline v času obiska.



Že prvi dan so si ogledali znamenitosti, kot so Shakespearjevo gledališče, mogočno katedralo sv. Paula, do katere so se sprehodili preko visečega mostu za pešce, čez reko Temzo. Po krajšem kosilu so se odpravili v Prirodoslovni muzej, kjer so jih osupnili predvsem skeleta samice sinjega kita in titanozavra. Nadaljevali so z obiskom Muzeja znanosti, kjer so si ogledali vse največje človeške dosežke. V vsakem muzeju so morali učenci opraviti tri naloge in narediti selfije. Pred večerjo so se odpravili še do kraljevega Albertovega parka, do katerega so se sprehodili mimo znamenite Albertove koncertne dvorane. Po večerji je sledil še ogled zelo svetlih reklamnih oglasov na Picadilly Circusu oziroma okroglem odprtem prostoru na uličnem križišču, kjer je živahno tudi sredi tedna v poznih urah. Dan je bil dolg in poln čudovitih vtisov.

oš-ii-murska-sobota, london, ekskurzija
StudioWolf.si
Učenci Osnovne šole II Murska Sobota so se mudili na štiridnevnem jezikovnem potovanju v Londonu.

Nedeljsko jutro so začeli z obilnim angleškim zajtrkom v hotelu in značilnim deževnim vremenom za London. Vzeli so dežnike in se s podzemno odpravili do Westminstrske opatije, kjer so se spoznali z angleško govorečima turističnima vodičema. Hitro so navezali stike in imeli priložnost se pogovarjati s t.i. »native speakerjema«. Z dežniki so si ogledali mogočni parlament, Big Ben, Westminstrsko opatijo in se sprehodili do kraljeve Buckinghamske palače. Ker je deževalo, menjave britanske kraljeve straže in vsega pompa, ki se dogaja ob menjavi, na žalost niso videli. Bo vsaj nekaj ostalo za naslednji obisk. Pred palačo so si ogledali kraljičine vrtove, spomenik posvečen kraljici Viktoriji in palačo, v kateri biva kralj. Preden so prišli na glavni trg, so si ogledali še kraljevo konjušnico in se sprehodili mimo 10 Downing Streeta - rezidence zunanjega ministra. Med sprehodom do glavnega trga je dež pojenjal. Na glavnem trgu se je zbirala množica ljudi, saj so ravno na ta dan obeležili t.i. St. Patrick's day. Ob sprehodu po Narodni galeriji so zadrževali dih pred originalnimi deli najslavnejših umetnikov s celega sveta. Časa za počitek ni bilo, saj so se s podzemno odpeljali do poslovnega središča v Londonu - Canary Wharf, kjer so občudovali moderno arhitekturo z visokimi poslovnimi zgradbami, nato pa nadaljevali pot v predel Greenwich, kjer so opravili kosilo, si ogledali jadrnico Cutty Sark, ki je nekoč veljala za eno najhitrejših in najnaprednejših jadrnic in se sprehodili po parku, kjer se na vrhu nahaja Royal Observatory in planetarij, pod parkom pa pomorski muzej. Ker je okrožje Greenwich precej oddaljeno od centra mesta, so se tokrat z ladjico in ne s podzemno zapeljali nazaj v mesto. Na ladji se jim je že od daleč v vsej svoji veličini in mogočnosti prikazoval eden najbolj prepoznavnih in ikoničnih simbolov Londona, dvižni most Tower Bridge. Občudovali so ga v vsej svoji veličini. Naredili so nekaj fotografij in se sprehodili po njem. Na žalost niso ujeli trenutka, da bi se most odprl za tovorni pomorski promet. Tudi najvišja stolpnica The Shard v mestu jim ni ušla. Na žalost ni bilo časa, da bi se povzpeli na najvišjo razgledno točko v mestu, ampak tudi to naj ostane za naslednji obisk. Reko Temzo so ponovno prečkali še po drugem znanem mostu - Londonskem mostu in si ogledali spomenik žrtvam velikega londonskega požara ter izvedeli vse o velikem požaru v Londonu iz leta 1666. Poslovili so se od angleško govorečih vodičev in se odpravili na zasluženo večerjo. Po večerji je sledil še kratek sprehod po mestu in z vlakom nazaj v hotel. Sledilo je druženje po sobah in zaslužen počitek.

oš-ii-murska-sobota, london, ekskurzija
StudioWolf.si
Učenci Osnovne šole II Murska Sobota so se mudili na štiridnevnem jezikovnem potovanju v Londonu.

Vremenska napoved za tretji dan je bila obetajoča – »no rain«, kar jih je zelo razveselilo. Odpravili so se do Oxford Circusa, kjer so imeli čas za nakupovanje. Med številnimi trgovinami so nakupovali tudi v Hamleysu - največji trgovini z igračami. Učenci so izkoristili čas za samostojno raziskovanje in nakupovanje, tako da zabave in sproščenega druženja ni manjkalo. V sproščenem vzdušju so se odpravili v Muzej voščenih lutk, kjer so se imeli priložnost fotografirati z znanimi živečimi in umrlimi slavnimi osebnostmi. Sledil je krajši odmor za kosilo, nato pa daljši sprehod ob obrežju reke do Camden Towna. Zopet malo prostega časa za nakupovanje in večerja. Po večerji so obiskali še China Town, si privoščili sladoled in sladke priboljške ter se z dvonadstropnim avtobusom Double-deckerjem odpeljali v hotel na zaslužen počitek. Od vznemirjenja in vseh dogodivščin seveda niso mogli takoj zaspati.

Čeprav jim je ostal samo še zadnji dan raziskovanja, so se zbudili z velikim veseljem in novimi pričakovanji, da raziščejo in odkrijejo še neodkrito. Po obilnem in okusnem zajtrku so spakirali kovčke, počistili sobe in odložili prtljago. Z lahkotnim korakom so krenili novim dogodivščinam naproti. Ponovno so se z dvonadstropnim avtobusom odpeljali do nogometnega stadiona - Chelsea, nato pa se odpravili do najvišjega premikajočega se kolesa – The London Eye, kjer so si s ptičje perspektive ogledali celotno mesto. Časa za obisk t.i. The London Dungeon ni bilo. Še ena mamljiva zadeva za naslednjič. Preko mestnega jedra so se sprehodili še do Covent Gardena, opravili še zadnje nakupe in kosilo ter se z vlakom odpeljali do hotela. Kot bi trenil z očesom, so že bili na vlaku za letališče. Tudi večerni povratni let je bil miren in zelo prijeten. Na letališču Marco Polo v Benetkah jih je pričakal njihov dvonadstropni avtobus in jih zapeljal proti domu. Pred šolo so prispeli v sredo, 20. marca 2024, v zgodnjih jutranjih urah.

oš-ii-murska-sobota, london, ekskurzija
StudioWolf.si
Učenci Osnovne šole II Murska Sobota so se mudili na štiridnevnem jezikovnem potovanju v Londonu.

"Pohvalili bi vse učence, ki so vedoželjno in ubogljivo sledili vsem napotkom s strani vodičev in nas spremljevalcev. Še posebej pa bi se zahvalili vam, dragi starši, da ste nam zaupali svoje otroke in jim omogočili nepozabno doživetje. Kot sami pravijo, je ta ekskurzija za njih bila poučna, nepozabna, neponovljiva in predvsem zabavna," so za konec zapisali še učitelji spremljevalci. 

StudioWolf.si
Učenci Osnovne šole II Murska Sobota so se mudili na štiridnevnem jezikovnem potovanju v Londonu.
oš-ii-murska-sobota london ekskurzija